Nieuws uit ZwolleWeer

Vijfde winterstorm gemeten

Winterstormen in overvloed

Zwolle – De wind speelt ons deze maand februari flink parten. Vandaag om 10:00 uur heeft een uurlang windkracht 9 het weerstation Vlissingen geteisterd. Daarmee is de vierde storm in amper twee weken tijd waargenomen. Dit meldt weervrouw Diana Woei van Weerplaza.

Storm en diepe regenplassen

Een maximale windstoot van 111 km per uur is om 9:00 gemeten op het weerstation Vlissingen. Het stormveld woedt tot in de middag vooral langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust en zorgt voor hoge golven van ongeveer 4 meter. In de namiddag neemt de wind geleidelijk in kracht af en verlaat het gebied met regen via het zuidoosten ons land.

De storm hangt samen met een lagedrukgebied en storing. De storing levert een kleddernatte zondag op, in de omgeving van Voorschoten en De Bilt is al ruim 25 mm regen opgevangen in de regenmeters. De kern van het lagedrukgebied trekt zondagochtend over de Wadden. In de buurt van de kern staat er juist weinig wind, hooguit een matige westelijke wind.

Vijfde storm van de winter

Toevalligerwijs zijn de meeste stormen in de weekenden van februari voorbij geraasd. Op zondag 9 februari is de eerste storm van 2020 voorbij getrokken. Vervolgens werd op maandagavond 10 februari en in de nacht naar dinsdag enige tijd storm op Vlieland gestaan

Het is slechts een keer eerder voorgekomen dat er in februari meer stormen zijn geteld dan in dit jaar. In het jaar 1990 zijn er negen dagen met storm genoteerd. We evenaren nu het jaar 2002 met zes stormdagen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button