Carnaval 2020Nieuws uit ZwolleSassendonk 2020Voorpagina

Sassendonk – Peter is d’r kloar vûr

Foto's ©Hans Smit

Zwolle – Het is de eerste carnaval voor burgemeester Peter Snijders. En zo bleek, zaterdagmiddag tijdens de sleuteloverdracht: het carnaval was één van de belangrijkste redenen van Snijders om burgemeester van Zwolle te worden. Tenminste als we de ‘officieuze’ sollicitatiebrief van de burgemeester moeten geloven. Met “Ik ben dol op carnaval” en “Ik val in de smaak van Sassendonk”, lukte het Snijders om Zijne Majesteit de Koning te overtuigen om het ambt aan hem te schenken.

Foto ©Hans Smit

Maar daar was het niet mee af. Want hoe bereid je een nieuwbakken burgemeester, zonder enige carnavalservaring, voor op Sassendonk? Wethouder William Dogger wist daar wel raad mee. Snijders kreeg een serie spoedlessen carnaval vieren. Na veelvuldig ‘Alaaf’ en “wi’j kunt wel ien afzakkertie nemmen” kwamen dan ook daadwerkelijk de blauwe handjes op tafel in de burgemeesterskamer.

Wi’j kunt wel ien afzakkertie nemmen. Peter Snijders, leider Blokkeercollege

Foto ©Hans Smit

Vandaag was dus de vuurdoop voor Snijders, leider van het ‘Blokkeercollege’. Ach, en ‘onder vuur’ had hij de laatste tijd toch al gelegen. “Ik krijg vaak de vraag: Hoe bevalt het nu om 100 dagen burgemeester te zijn? Nou dan houd je een mooi verhaal als burgemeester. Geef het een kans, ik ben er net. Maar op dit moment ben ik exact 155 dagen, 15 uur en 11 minuten burgemeester van deze stad. En ik tel echt elke seconde. En niet omdat het zo leuk is. De kogels vliegen je om de oren.”

Foto ©Hans Smit

Prins Willem van Bourgondië kon dit in zijn rede alleen maar beamen: “Wij begrijpen dat uw eerste week een echte vuurdoop was, of beter gezegd een vuurgevecht. Wat is er aan de hand in ons mooie Sassendonk. De kogels vliegen ons om de oren. Zijn deze cowboys soms met u meegereisd uit Hardenberg?

Hij is aanwezig maar toch mag ik in deze speech niet over hem praten. Ik mag namelijk niks zeggen over de bruiloft bij de Noorderkolk, waar René gewoon als zichzelf aanwezig was! Dat doe ik dus ook niet Peter Snijders, leider Blokkeercollege

Foto ©Hans Smit

Naast de schietpartijen was ook de bruiloft bij de Noorderkolk afgelopen zomer, voer voor de tonproaters. Wethouder René de Heer werd niet gespaard. “Over René zou ik heel graag een boekje open willen doen”, aldus Snijders, “Hij is aanwezig maar toch mag ik in deze speech niet over hem praten. Ik mag namelijk niks zeggen over de bruiloft bij de Noorderkolk, waar René gewoon als zichzelf aanwezig was! Dat doe ik dus ook niet”. Om even later verder te gaan met: “Er was geen vergunning, dus er was geen feest. En er was geen feest, dus er was ook geen vergunning. En er was geen vergunning dus was René er ook niet. Dat kan nooit tegen je gebruikt worden.”

Foto ©Hans Smit

En die Noorderkolk in het Westerveldse Bos bleef de gemoederen bezig houden. “Als leider van het Blokkeercollege kan ik maar beter een John Deer aanschaffen. Het lukt me maar niet om hier elke dinsdag, of eigenlijk iedere dag voor de collegevergadering op tijd te zijn” bekendt Snijders die nog steeds iedere dag over het karrespoor de N340 naar Zwolle moet. Maar de oplossing is nabij. Want het voltallige college stemde met gele en blauwe kaarten unaniem vóór: “Hij wacht nog op een vergunning om in het Westerveldse Bos een huis te bouwen.” Wat met luid gejuich en een alaaf door heel aanwezig Sassendonk werd overgenomen.

Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit
Foto ©Hans Smit

Gerelateerde artikelen

Back to top button