Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZwolle Kiest

Vijf vertrekkende raadsleden onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau

Lintjesregen

Zwolle – Vijf vertrekkende gemeenteraadsleden zijn maandagavond onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Henk Jan Meijer reikte de lintjes uit aan Martijn van der Veen (CDA), Aly van der Vegte (VVD , Frankwin Mussche (PvdA), Gerrit van der Kooij (VVD)  en Michiel van Harten (GroenLinks).

De Koninklijke onderscheiding werd tijdens het afscheid van de raad uitgereikt omdat deze raadsleden 12 jaar of langer in de gemeenteraad de belangen van de Zwolse burgers hebben vertegenwoordigd. In totaal namen maandagavond zo’n 21 raadsleden afscheid. Tussentijds vertrokken al zo’n 13 politici uit de raad. Burgemeester Henk Jan Meijer, die voorzitter is van de raad, had nog niet eerder zoveel vertrekkende raadsleden meegemaakt als in deze afgelopen raadsperiode.


Martijn van der Veen

Hij was sinds september 2003 raadslid voor het CDA. Hij heeft zich met vele dossiers bezig gehouden, maar de sport had toch echt zijn grote aandacht. Hij hield zich bezig met het onderwerp kunstgrasvelden en vroeg aandacht voor de sportaccommodaties in de buitenkernen Wythmen en Windesheim. En gevoed door zijn werkervaring als fiscaal jurist, heeft hij jarenlang een bijdrage geleverd aan het werk van het afstemmingscomité met ook een kritische blik richting de accountant. Hij was een fanatiek twitteraar als het om zijn raadswerk ging en één van de voorlopers op dit terrein. Hij reageerde daarbij vaak op andere raadsleden en oud-raadsleden.

Familieleden en kennissen in de raadszaal bij de lintjesregen.

Aly van de Vegte

Zij was sinds 2006 raadslid voor de VVD waarvan een aantal jaar ook fractievoorzitter.
Zij draaide niet om de zaak heen en stond voor de zaak en als ze zich ergens in vastbeet, liet ze niet gauw los. Vooral de bouw of verbouw van gemeentelijke panden of het Shared Service Center hadden haar aandacht. Ook is zij voorzitter van de Zwolse Rekenkamercommissie geweest waarbij ze een aantal belangrijke onderzoeken heeft geleid.

Frankwin Mussche

Hij was sinds maart 2006 raadslid voor de PvdA. Hij was inhoudelijk breed georiënteerd en hield zich bezig met ruimtelijke ordening, de binnenstad, de MeerjarenPrognoseVastgoed en de sport. Hij nam het initiatief om te komen tot een rookverbod rondom sportvelden. Hij is ook zelf sportief actief. Van vroeger keeper bij CSV nu deelnemer aan de halve marathon. En als bewoner van groot Assendorp ook organisator van de Asrendorp. Hij is eigenzinnig en kritisch. En hij genoot van het politieke spel en was lid van de agendacommissie en raadspleinvoorzitter. Het laatste dossier dat hij heeft behandeld was de WRZV. Een ultieme combinatie van sport en ruimtelijke ordening, een mooie slotact van hem.

Gerrit van der Kooij

Hij was sinds maart 2006 raadslid voor de VVD. Hij beschikt over een groot netwerk in de stad. Bekend om zijn actieve inbreng in de Zwolse carnavalswereld, maar ook zijn netwerk in de horeca en de Zwolse middenstand en de sportwereld is enorm. Daardoor konden veel Zwollenaren via hem hun stem laten horen in de Raadzaal. Hij stond bekend om zijn terugkerende pleidooi voor minder regels en meer vrijheid. Met zijn
politiek-journalistieke achtergrond als journalist van het programma Kamerbreed was hij ook wekelijks te beluisteren in een politiek praatprogramma bij Radio Oost als raadslid, en nog steeds geeft hij wekelijks (soms ongezouten) commentaar via de Papje-rubriek.

Michiel van Harten

Hij was sinds maart 2002 raadslid voor GroenLinks. Alhoewel hij raadslid was voor GroenLinks ligt zijn politieke oorsprong bij De Groenen waar hij samen met Peter Pot aan de wieg stond. Het protest tegen de Franse kernproeven in 1995 door het beeld Adam van Rodin voor het stadhuis in te pakken, kreeg landelijke bekendheid. Ook stond hij aan de wieg van het eerste Zwolse referendum dat ging over de bebouwing van de Nooterhof. Hij stond bekend als een hard werkend raadslid, met veel dossierkennis. Ook was hij was jarenlang lid van de Zwolse Rekenkamer en was lid van het afstemmingscomité.


Samen met een aantal andere raadsleden hebben deze mensen afscheid genomen van het gemeenteraad. Martin van RTV Focus heeft een paar van hen geïnterviewd. Bekijk hier de interviews:

Gerelateerde artikelen

Back to top button