Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Videowall in reizigerstunnel en blauwe lijn met led-verlichting wijzen de weg naar binnenstad

Zwolle – Vandaag zijn op het gemeentehuis de concept plannen gepresenteerd voor de realisatie van een kunstroute in Zwolle. De route gaat het station van Zwolle met de binnenstad verbinden en zal bestaan uit een video wall in de reizigerstunnel, een smal kronkelende blauwe lijn en eigentijdse kunstobjecten. Doel is om reizigers de weg naar de binnenstad op een eigentijdse manier makkelijker te laten vinden. De realisatie van het plan zal waarschijnlijk starten na oplevering van de reizigerstunnel.

De kunstenaars Studio Ram Katzir en Hertog Nadler mogen van burgemeester en wethouders hun voorstel verder uitwerken tot een definitief ontwerp. Daaruit moet duidelijk worden of het plan daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Met dat besluit volgen B en W het voorstel van de adviescommissie beeldende kunst.

Tijdtunnel

Het is de bedoeling dat reizigers van het nieuwe station Zwolle  in de reizigerstunnel worden ondergedompeld in een video-wall. Reizigers lopen straks langs een videoprojectie waarop figuren uit het verleden, heden en de denkbeeldige toekomst zijn te zien die in het zelfde deel van de reizigerstunnel lopen. Een soort panoramische spiegel. De video-installatie zal het reizende publiek betrekken bij de historie van de stad en tegelijkertijd spelen met hun perceptie van ruimte en tijd. De filmopnamen die hiervoor moeten worden gemaakt worden een sociaal en regionaal evenement, waarbij de Zwolse bewoners uitgenodigd worden om deel te nemen in het kunstwerk.

Blauwe lijn

Een smal, kronkelende blauwe lijn zal vanuit de tunnel via het stationsplein naar de binnenstad, met de stroom van bezoekers en forenzen, mee slingeren. De dunne blauwe lijn is in de grond gekerfd, als de levenslijn in een handpalm, met pulserend licht. In de avonduren zal de blauwe lijn oplichten door de led-verlichting die erin is verwerkt.

Langs de lijn staan op strategische plaatsen ‘spannende’ kunstobjecten. Optische illusies wekken de nieuwsgierigheid van de kijker. Eén van de ontwerpvoorstellen is bijvoorbeeld een soort echoput waarvan de bodem niet zichtbaar is. Een ander kunstobject is een soort trap naar een onderaards gangenstelsel. Spannend zijn de objecten zeker.

De gehele kunstroute kan vanuit verschillende richtingen ervaren worden en is ontworpen zonder begin of einde. Daarmee sluit het plan volgens de commissie uitstekend aan bij de thema´s uit de opdracht: tijd, stroom en oriëntatie.

Eigentijds

Het plan is voor een breed publiek van alle leeftijden toegankelijk, aldus de kunstcommissie die het project heeft gekozen uit 100 inzendingen . De inzending is zeer eigentijds, spannend en lokt nieuwsgierigheid uit. Als het plan wordt uitgevoerd, zal het station een attractie op zichzelf worden.

De kunstroute wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Europese Unie en de provincie Overijssel.

 

Bron: Portal 2015, Zwolle, Ram Katzir ism Hertog Nadler © De kunstenaars

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button