Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Thorbecke Scholengemeenschap doet mee aan Scholierenverkiezingen voor Tweede Kamer

Zwolle – Een spannende week voor de leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle. Zij deden mee aan de Scholierenverkiezingen, een landelijk initiatief van ProDemos om jongeren kennis te laten maken met de democratie. De scholieren konden hun stem uitbrengen op dezelfde politieke partijen die ook meedoen aan de echte Tweede Kamerverkiezingen. Zo kregen ze een indruk van de verschillende standpunten en thema’s die spelen in de politiek.

De Scholierenverkiezingen waren niet alleen leerzaam, maar ook leuk. De school had een echt stemlokaal ingericht, compleet met stembiljetten, een rood potlood en een stembus. De leerlingen moesten zich legitimeren met hun schoolpas en kregen een stempas om te stemmen. Oud docenten van de scholengemeenschap waren ingeschakeld als stembureaumedewerkers.

De uitslag van de Scholierenverkiezingen wordt donderdag bekend gemaakt.De Scholierenverkiezingen zijn geen voorspelling voor de echte verkiezingen, maar geven wel een beeld van hoe de jonge generatie denkt over de politiek. ProDemos organiseert de Scholierenverkiezingen al sinds 1992 en bereikt elk jaar duizenden scholieren. Het doel is om jongeren te stimuleren om later ook te gaan stemmen als ze 18 jaar zijn. Want stemmen is een belangrijk recht en een verantwoordelijkheid in een democratie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button