EconomieNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Instapavond bij PEC-stadion trekt 150 potentiële vrachtwagenchauffeurs

Zwolle – Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Nederland blijft een groot probleem. Om dit aan te pakken, worden er instapavonden georganiseerd waar geïnteresseerden kunnen ontdekken of een carrière als vrachtwagenchauffeur bij hen past. Deze week vond een dergelijke avond plaats bij het PEC-stadion in Zwolle.

“Landelijk hebben we een tekort van ongeveer 7000 vrachtwagenchauffeurs,” vertelt Gabby Delhaas van het sectorinstituut Transport & Logistiek.  “In deze regio is het tekort gelukkig kleiner, maar we spreken nog steeds over een paar honderd chauffeurs die we nodig hebben. Vanavond hopen we een deel van dit probleem op te lossen.”

De opkomst was veelbelovend. “Er hebben zich zo’n 150 mensen aangemeld, waarvan 80 al een adviesgesprek willen hebben. Hopelijk gaan ze allemaal met een baangarantie de deur uit vanavond.” aldus Delhaas.

Zijinstromer Jan Willem is nu chauffeur bij Verhoek Europe Genemuiden

King of the Road

De charme van het beroep werd benadrukt door een voormalig hovenier, die nu vrachtwagenchauffeur is. “Ze zeggen je bent de King of the Road!” Dat wordt ook beaamt door Delhaas: “Je hebt de vrijheid, je eigen kantoor, en je uitzicht verandert voortdurend. Het gevoel van vrijheid en eigen baas zijn is voor veel mensen ontzettend aantrekkelijk. Uiteindelijk is het zo dat één op de honderd Nederlanders droomt ervan om vrachtwagenchauffeur te worden.”

Zijinstromer Jan Willem vertelt over zijn nieuwe beroep: “Ik kom uit de hovenierssector en ben net iets meer dan een jaar geleden overgestapt. Ik kon lessen volgen bij Verhoek en meteen beginnen met werken. Het duurt ongeveer een half jaar om je rijbewijs te halen als je het rustig aan doet.”

Van horecadistributie tot tanktransport

Het beroep biedt veel variatie “Mensen zien vaak alleen maar vrachtwagens, maar we hebben allerlei soorten deelmarkten.” gaat Delhaas verder “Denk aan horecadistributie, winkeldistributie, tanktransport, betonmolens, en raammachinisten. Dit maakt het aantrekkelijk voor een breed publiek, waaronder vrouwen.”

“Het halen van je rijbewijs duurt gemiddeld drie tot zes maanden, inclusief het behalen van je Code 95. We vragen om een b-rijbewijs bij aanvang en laten je verschillende testen afnemen, inclusief een rijvaardigheidstest. Uiteindelijk start 85% van de geteste mensen met een baangarantie en blijft duurzaam in de sector werkzaam.”

Instructeur Marco van Verhoek Europe Genemuiden

Baangarantie

Tijdens de instapavond werden deelnemers gematcht met potentiële werkgevers. “Als je hier vanavond komt en je hebt de testdag gedaan, krijg je uiteindelijk een baangarantie bij een van de werkgevers. Dit kan direct zijn of later via bemiddeling. Het bedrijf biedt je dan de garantie dat je na het behalen van je rijbewijs een jaar bij hen kunt werken, met mogelijk een langdurig dienstverband.”

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht op ikwordvrachtwagenchauffeur.nl.

Ikwordvrachtwagenchauffeur.nl

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button