Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Video – Basisscholen Zwolle verwelkomen bijen met nieuwe insectenhotels

Zwolle – Zwolle heeft vier prachtige nieuwe insectenhotels gekregen, ontworpen en gebouwd door studenten van de Deltion Meubel & Houttechniek. Deze week werden de insectenhotels geplaatst bij vier verschillende scholen in de stad. Vandaag was het de beurt aan basisschool De Morgenster in de wijk Westenholte, waar de leerlingen vol enthousiasme meehielpen met het vullen van het bijenhotel.

De insectenhotels moeten meer insecten aantrekken, die essentieel zijn voor de bestuiving van zowel wilde planten als voedselgewassen. “Niet alleen wespen en bijen, maar alle insecten worden steeds meer weggedrukt. Er is steeds minder natuur”, vertelt wethouder Arjan Spaans bij de opening van het bijenhotel aan de schoolkinderen. “In de stad en in heel Nederland proberen we daarom meer groen in de wijken te brengen.”, aldus Spaans die het belang van de biodiversiteit en de natuur aanhaalt.

De insectenhotels zijn zorgvuldig ontworpen om veel verschillende insecten te huisvesten. De zuidzijde van het hotel biedt nestgelegenheid voor solitaire bijen met materialen zoals bamboe, riet, berenklauw en geboorde stammetjes. “Bijen houden van een zonnige, warme plek om hun nestjes te maken,” legt insectenhotelexpert Peter Plaatsman van Green Art Lab. De noordzijde daarentegen ingericht met dennenappels, mos en ander vulmateriaal, ideaal voor oorwormen, lieveheersbeestjes en motten.

Het bouwen van het insectenhotel werd behandeld tijdens de natuur- en milieueducatielessen op school. Lessen om leerlingen bewust te maken van de waarde van de omgeving. “Zo’n les als vandaag helpt daar gewoon ontzettend bij. Dat de kinderen bezig zijn met de bijen en het insectenhotel maken en wat voor functie dat dan ook heeft.” stelt Heidy van ’t Ende, van de Morgenster die deze lessen geeft en ook vaak met de leerlingen in de moestuin is te vinden.

Naast De Morgenster hebben ook de basisscholen De Werkschuit, De Brug en de Florence Radewijnschool een insectenhotel ontvangen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button