BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Eerste gebouw IJsselcentrale met enorme klap neergehaald

Zwolle – Maandagmiddag is het laatste deel van het eerste gebouw van de IJsselcentrale neergehaald. Het ging om het nog staande gedeelte van de schakelgebouw HC50 aan de noordwestzijde van de centrale.

Het neerhalen werd uitgevoerd door de constructie in te snijden en vervolgens omver te trekken. Er werd geen gebruik gemaakt van explosieven. Bij de werkzaamheden viel een grote hoeveelheid beton en metaal op de grond. Dat ging gepaard met een enorme knal en veel stof. Om te voorkomen dat de stof zou opwaaien werd de grond natgehouden met watersproeiers.

Twee weken geleden ging een ander deel van het schakelgebouw, de HC60, ook al tegen de vlakte. Dit ging niet geheel volgens het plan: bij de eerste poging knapte de kabels die het gebouw omver moesten trekken. Later op de middag lukte het alsnog.

De HC50 was sinds 1998 al niet meer in gebruik. Omdat de staat van de IJsselcentrale achteruit ging heeft men besloten het te slopen. De sloop van de centrale begon met het opblazen van de schoorsteenpijpen in maart 2017. Twee maanden later werden de gevelplaten verwijderd. In de maanden daarna werden nog andere delen van de IJsselcentrale weggehaald. Eind 2018 moet de sloop zijn afgerond.

 

Hierboven is de IJsselcentrale te zien. Het geel gemarkeerde gedeelte is de HC50. Het rood gemarkeerde gedeelte is het schakelgebouw HC60, dat op 2 februari is neergehaald. Rechtsonder is een panorama van hoe het na de sloping eruit ziet.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button