BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Bouw 245 meter lange busbrug over het Zwolse spoor is gestart

Kosten 13,5 miljoen

Hoogtepunten van het verhaal
  • Kosten busbrug 13,5 miljoen; 50% gemeente Zwolle - 50% Provincie
  • Busrijbaan 433 lang
  • Brugconstructie 245,5 meter lang
  • Constructie: kokerligger van staal en beton rustend op 2 landhoofden en vier pijlers
  • Vrije overspanning over het spoor 80,55 meter
  • Onderkant brug ligt 7 meter boven spoor
  • Brug is alleen voor bussen én hulpdiensten; overig verkeer verboden
  • Landhoofden worden beplant + nestmogelijkheden vogels en vleermuizen

Zwolle – De bouw van de nieuwe busbrug over het spoor van Zwolle is gestart. Maandagmiddag boorden wijkwethouder Ed Anker,  gedeputeerde Bert Boerman en regiodirecteur van ProRail NO Jan Mulder de eerste paal in de grond. Precies op de plek waar één van de vier pijlers komt om de lange brug te ondersteunen.

De bouw van de busbrug neemt in totaal ruim een jaar in beslag. Naar verwachting nemen de bussen de nieuwe busbrug begin 2019 in gebruik.

Verbinding naar nieuwe busstation zuidzijde

De bouw van de nieuwe busbrug  heeft te maken met de verplaatsing van het busstation. De busperrons worden verplaatst van de voor- naar de achterzijde van het treinstation in het Hanzeland.  De bussen uit de binnenstad en het noorden van de stad gaan van de nieuwe busbrug gebruik maken om reizigers snel en op een comfortabele manier van en naar het nieuwe busperron te vervoeren.

Omrijden via de drukke IJsselallee en de Willemsvaart was geen optie omdat dit te veel vertraging zou opleveren in de dienstregeling. Bovendien zou dit een extra belasting betekenen van deze verkeersaders in de stad. Daarom is er voor gekozen om een busbrug te bouwen waarbij de bussen op 7 meter hoogte de spoorrails kunnen passeren.

Brug over het spoor

Treinreizigers hebben straks ook een snelle toegang tot de bussen via een aparte opgang vanuit de spoortunnel. De brug zelf is alleen bestemd voor het busverkeer, zo’n1200 bussen per dag. Ander verkeer, zoals auto’s, fietsers en voetgangers mogen geen gebruik maken van de brug.

 

Ontwerp van de busbrug

De brug krijgt een bijzonder ontwerp dat goed in de omgeving past. De brugconstructie wordt 245 meter lang, en het gedeelte dat het spoor overspant wordt 80 meter lang. Daarnaast wordt de brug gedragen door 4 pijlers. De onderkant van de brug krijgt een hoogwaardig houten bekleding. In de lichte aluminium rand van de brug wordt onder meer de rijbaanverlichting geïntegreerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button