EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vertrouwen in woningmarkt vlakt af

Het vertrouwen dat consumenten in de woningmarkt hebben vlakt af en blijft iets boven de neutraalwaarde steken. Dit zegt de Vereniging Eigen Huis in haar rapport over de woningmarkt. De stand van de Eigen Huis Marktindicator eindigt in december op waarde 105, waarbij 100 de neutraalwaarde is. Na het dieptepunt in het consumentenvertrouwen in december 2012 steeg de Eigen Huis Marktindicator bijna twee jaar achtereen. Nu echter is er een einde gekomen aan de snelle groei van het vertrouwen.

Positieve prikkels uitgewerkt

De combinatie van de voortdurend dalende hypotheekrente, een fors lager prijsniveau van woningen en een snel herstellend vertrouwen gaven de woningmarkt in het afgelopen jaar vleugels. De positieve verwachtingen van mensen voor het komende jaar zijn echter afgevlakt. Veel mensen hebben het gevoel dat de hypotheekrente niet heel veel verder zal dalen en zien dat de huizenprijzen op sommige plaatsen alweer stijgen. Ook ten aanzien van de eigen financiële situatie en het herstel van de economie ontwikkelen de verwachtingen zich minder positief.

Wel willen kopen, maar of dat lukt?

Steeds meer mensen staan positief tegenover het kopen van een huis. Maar of kopen lukt, is de vraag. De mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten zijn dit jaar weer verder beperkt. De groep Nederlanders die de betaalbaarheid van koopwoningen woning ziet verbeteren, neemt sterk af. In april 2014 zag nog ruim 70% van de Nederlanders de betaalbaarheid van koopwoningen verbeteren, afgelopen december daalde dat percentage naar minder dan 40%. Maar vooral door de lage hypotheekrente vindt een meerderheid van de bevolking (55%) nog steeds dat het een gunstige tijd is om een huis te kopen. Ook het feit dat hypotheekverstrekkers nog steeds de voorkeur geven aan een vast arbeidscontract, is voor het realiseren van de koopwens van velen een belangrijke belemmering.

Gerelateerde artikelen

Back to top button