Verslag: Gemeenteraad in debat over veiligheidssituatie
Zwolle – Maandagavond 2 juni 2025 was er in de gemeenteraad een debat over de jaarrekening en begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen. Dit zijn regelingen die betrekking hebben op de veiligheid van de stad en regio. Bijvoorbeeld voor de GGD, RSJ (Regionaal Servicepunt Jeugd) Omgevingsdienst en Veiligheidsregio.
Op basis van een agenderingsverzoek van de raadsrapporteurs regionale samenwerking van 10 maart 2025 heeft de raad besloten deze stukken te agenderen voor een raadsdebat. Aanleiding voor agendering vormde de verwachting van de dat er (financiële) keuzes moeten worden gemaakt. Het doel van de agendering is om de raad gelegenheid te geven te debatteren over de gevolgen van de geschetste ontwikkelingen en de te maken keuzes, zowel inhoudelijk als financieel. Bijvoorbeeld ten aanzien van weerbaarheid en paraatheid van organisaties die zich bezig houden met crisisbeheersing.
Toegenomen urgentie
Alle partijen zien de toegenomen urgentie voor het onderwerp veiligheid. Bijvoorbeeld vanwege de grote stroomstoring onlangs in Spanje, of overstromingen elders, maar ook de hacks in Nederland die gebeuren en de dreiging van een nieuwe pandemie. De VVD had de grootste vraag, zij wil graag geïnventariseerd zien of er mogelijkheden zijn voor schuilkelders. Dat gaat de burgemeester, die hier portefeuillehouder over is wat te ver. Wel zijn er plannen voor noodpunten en bijvoorbeeld wateruitgifte.
Burgemeester Peter Snijders zegt dat er een korting klaarligt van 5% en nog één van 10% op dit dossier, landelijk en voor de gemeente. De eerste tijd is dat nog wel op te vangen, zegt hij, maar op langere termijn moet er wel echt iets bijkomen. Met name vanwege de geopolitieke situatie op dit moment.
Taken GGD
Wethouder Michiel van Willigen geeft aan dat de GGD niet alleen kijkt naar een pandemie of aanverwant, maar ook naar zaken als luchtverontreiging en bijvoorbeeld pesticide, zogenaamde externe oorzaken. Dit na een vraag van het CDA.
Richting de ChristenUnie geeft hij aan dat de RSJ begroting echt op zijn maximum zit, en niet verder gekort kan worden. Zij gaan daarom samen met de GGD. Tegen de PvdA zegt hij dat de voorgenomen investeringen op infectieziekten 300 miljoen bedragen, maar dat dit vooral wordt uitgegeven aan het delen van informatie en snel schakelen bij problemen.
Nieuwe technieken
Wethouder Arjan Spaans adresseert de situatie die niet voldoende op orde is, vooral vanwege het tekort aan arbeidskrachten. Er is gewerkt aan allerlei nieuwe technieken, zoals AI, bijvoorbeeld transparantie van algoritmes en de taken die deze technieken kunnen oppakken. Er is hier nog wel een kwetsbaarheid. Wat betreft Drones, ook daar werkt men aan. Bijvoorbeeld met nieuwe dronespiloten.
Circulaire economie zit ook in de pijplijn, evenals BOA’s, die meer bevoegdheden krijgen. De samenwerking die zij hebben met andere takken van het strafrecht loopt goed.