BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Verplichte aankoop keuken bij nieuwbouwwoning

Zwolle – In het bouwproject ‘Thuis in Breezicht’ verplicht de bouwer nieuwe huiseigenaren om een keuken af te nemen bij de projectontwikkelaar. De prijs van deze middelduur 2 woningen gaat daardoor naar 357.170,40 v.o.n. in plaats van  346.905 zoals in de brochure staat. Het blijkt uit de beantwoording van vragen van Swollwacht en de PvdA door wethouders  Dorrit de Jong en Monique Schuttenbeld.

Volgens de vraagstellers is deze actie misleidend. De wethouders zeggen daarop dat het niet wenselijk is, maar wel wettelijk toegestaan voor de projectontwikkelaars. De prijsbegrensde afspraak die er ligt, richt zich op de oplevering van een woning volgens de eisen vanuit het Bouwbesluit. Binnen de prijsbegrensde afspraak is geen rekening gehouden met aanvullende kosten om de woning gebruiksklaar te maken. Het is gebruikelijk dat kopers van nieuwbouwwoningen naast de V.O.N. waarde van de woning worden geconfronteerd met aanvullende kosten voor aankleding, afwerking en inrichting.

Het college vindt het wenselijk dat men betaalbare woningen bouwt, zodat de gewenste doelgroep daar aanspraak op kan maken. Ze vindt het echter niet wenselijk dat er aanvullende kosten bijkomen die dit in de weg staan; dit is ook zo aangegeven aan de ontwikkelaar. De ontwikkelaar handelt echter volgens de (prijsbegrensde) afspraak.

Aangeven

Het college zal aangeven bij de projectontwikkelaar dat de woningen ook echt maximaal 346.905 euro mogen kosten volgens het Bouwbesluit. En dat de keuze om dit wel of niet af te nemen bij de koper wordt gelegd. De vraag is of dit helpt, omdat de maatregel wettelijk wel is toegestaan.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button