AssendorpBinnenstadDiezerpoortHanzelandKamperpoortNieuws uit ZwolleVerkeerVervoerVoorpaginaWipstrik

Verkeersmaatregelen tijdens Halve Marathon Zwolle

Zwolle – Zaterdag vindt voor de achttiende keer de Halve Marathon in Zwolle plaats. De deelnemers van de 4 Engelse Mijlen en de Halve Marathon vertrekken vanuit Hanzeland naar de binnenstad om vandaar uit het parcours rondom de binnenstad te lopen. Voor de veiligheid van deelnemers en bezoekers is het parcours afgesloten voor al het verkeer. De wegafsluitingen gaan in vanaf 18.00 uur en duren tot circa 24.00 uur.

Parcours

Het gebied dat is afgesloten, wordt omsloten door de volgende wegen en straten: Emmawijk – Burg van Roijensingel – Nieuwe Havenbrug – Kamperpoortenbrug – Pannekoekendijk – Schuttevaerkade, Burgemeester Drijbersingel – Diezerkade – Brink – Bagijnesingel – Hanekamp – Wipstrikkerallee – Leo Majorlaan – Weteringbrug – Wethouder Alferinkweg – Luttenbergstraat – Schuurmanstraat – Groot Wezenland – Kerkbrugje – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Grote Markt – Grote Kerkplein – Sassenstraat – Luttekestraat – Melkmarkt – Jufferenwal – Eekwal.

Bewoners binnen het bovenstaande gebied die tijdens de afsluiting hun auto nodig hebben, worden dringend verzocht vroegtijdig hun auto buiten het afgesloten gebied te parkeren.

Omleiding op borden aangegeven

Vanaf 16.30 uur wordt gestart met het plaatsen van afzettingsmaterieel bij het parcours rondom de binnenstad. Dit kan enige verkeershinder geven. Vanaf 18.00 uur is het parcours afgesloten voor al het verkeer. Omleidingsroutes staan op borden en tekstkarren aangegeven.

Tijdens de Halve Marathon is een aantal woonwijken beperkt bereikbaar. Dit betreft onder andere de binnenstad, Bagijneweide, Groot Wezenland en deel van Wipstrik en Diezerpoort.

Assendorp en Pierik zijn bereikbaar via de IJsselallee – Ittersumallee – Marsweg . Diezerpoort via Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg. Voor Wipstrik geldt dat er mogelijkheden zijn via Ceintuurbaan – Herenweg en Boerendanserdijk. De Rodetorenbrug is afgesloten voor (brom)fietsers. De brug blijft toegankelijk voor voetgangers.

Stremmingen tijdens start Halve Marathon

De 4 Engelse Mijlen start om 19.15 uur en de Halve Marathon om 20.15 uur aan de Koggelaan aan de achterzijde van het NS-station. Hiervoor is de Koggelaan ná de kruising met Hanzeallee – Hanzelaan tussen 14.00 en 21.00 uur voor alle verkeer gesloten.

Tijdens het opstellen en starten is de Hanzelaan ook afgesloten voor verkeer. Bezoekers van het station, de parkeergarages Lübeck en Pas de Deux en omgeving moeten daarom rekening houden met verkeersstremmingen tussen 18.00 en 21.00 uur. Deelnemers aan de halve marathon kunnen parkeren bij Hogeschool Windesheim.

Het parcours vanaf de start naar de binnenstad loopt via de Koggelaan – Hanzelaan – Van Karnebeektunnel – Van Karnebeekstraat – Burgemeester van Roijensingel – Emmawijk respectievelijk Sassenpoortenbrug Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat.

Tijdens de 4 Engelse Mijlen-loop en bij de start van de Halve Marathon is de Burgemeester van Roijensingel afgesloten voor al het verkeer. Dit is tussen 18.30 en 20.30 uur.

Vanwege de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling aan de centrumzijde van het station zijn de Westerlaan en Oosterlaan afgesloten. Verkeer wordt geadviseerd de omleidingsroute via de IJsselallee te volgen. De Van Karnebeektunnel is  tussen 18.30 en 21.00 uur afgesloten voor het autoverkeer. Het fiets- en voetgangersgedeelte blijft wel toegankelijk.

Verkeer in de omgeving Diezerpoort heeft door de werkzaamheden in de Rembrandtlaan met een extra omleidingsroute te maken.

Omleiding busverkeer

De stads- en streekbussen van Keolis en Connexxion rijden  een aangepaste route vanaf 18.30 uur. Ze rijden voornamelijk via de buitenring van Zwolle. Een aantal bussen rijdt via de Schuttebusbrug en de buslijnen naar Isala rijden via de IJsselallee – Marslanden.

tekst gaat verder onder de foto

Isala

Isala aan de Dr. Van Heesweg blijft bereikbaar per openbaar vervoer en auto.
Vanaf het station rijden er stads- en streeklijnen. Met de auto komend vanuit het zuiden is het ziekenhuis bereikbaar via de Marsweg – Oldeneelallee – Ceintuurbaan en vanuit het noorden via A28 afrit 20 – Ceintuurbaan. Het ziekenhuis is niet bereikbaar via Marsweg – Leo Majorlaan.

Zuidzijde van het spoor

Toeschouwers bij de start en in de binnenstad kunnen via de Van Karnebeektunnel en de Hoge Spoorbrug naar de andere kant van het spoor komen. Mensen die gebruik willen maken van de spoortunnel moeten in bezit zijn van een OV-kaart. Via de NS-automaat kan dan een eenmalige passage worden aangevraagd.

Spoorreizigers die gebruik maken van een parkeerlocatie in Hanzeland worden verzocht er rekening mee te houden dat de Hanzelaan tijdens de start is afgesloten.

Touringcars en hun reizigers worden verzocht tussen 18.00 en 21.00 uur een andere verzamelpunt respectievelijk uitstaplocatie af te spreken aan de Hanzelaan. Ter hoogte van NS-station is niet mogelijk. Wel is het mogelijk in het gedeelte tussen Stockholmstraat en Reysigerweg.

Taxi’s

Taxi’s hebben vanaf 18.00 uur geen toegang tot de binnenstad. Vanaf 00.00 tot 03.00 uur is er een tijdelijke taxistandplaats aan de Buitenkant/Rodetorenplein.

Vaarverkeer Passantenhaven Maagjesbolwerk

Om de passantenhaven Maagjesbolwerk te kunnen bereiken is brugbediening nodig. Op zaterdag 9 juni is dit mogelijk tot 18.00 uur. Daarna is er weer brugbediening mogelijk op zondag 10 juni vanaf 10.00 uur.

Parkeren

Verkeer met bestemming binnenstad wordt geadviseerd te rijden via A28 Centrum–Katerdijk of via A28 Noord – Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg – Van Wevelinkhovenstraat om vervolgens gebruik te maken van een van de parkeerlocaties. Het parkeerverwijssysteem geeft de locaties en het aantal beschikbare parkeerplaatsen aan.

De aanbevolen parkeerlocatie voor bezoekers van de binnenstad is de parkeergarage Katwolderplein. Deze is goed bereikbaar via A28 Centrum. Parkeerlocaties binnen het parcours zijn tijdens de Halve Marathon niet bereikbaar.

Parkeren Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button