Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Vele brieven bij de Amnesty schrijfmarathon

Waanders in de Broeren en het Artez Conservatorium waren woensdag de locaties van de Amnesty schrijfmarathon in Zwolle. Vanaf 10.00 uur  ’s ochtends werd gestart met het schrijven van brieven voor gewetensgevangenen.

Het was de hele dag een komen en gaan van mensen die één of meerdere brieven hebben geschreven. Zo klommen zowel burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld in de pen om te schrijven voor Amnesty. En ook de gemeenteraadsleden Herman Sieben (PVDA), Patrick Rijke (Groen Links), Patty Wolthof (PVDA), Frankwin Mussche (PVDA) en  Henriëtte Boerhof van Filmtheater Het Fraterhuis schreven vandaag mee.

Dit jaar werd er onder meer geschreven voor de Saudische blogger Raif Badawi. Hij kreeg tot tien jaar cel, duizend zweepslagen en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro) voor niets anders dan op vreedzame wijze gebruikmaken van zijn recht op meningsuiting. Ook de Rus Yevgeni Vitishko is een gewetensgevangene voor wie geschreven wordt op 10 december. Vitishko werd op 3 februari 2014, een dag voordat de Olympische vlam in Sotsji arriveerde, gearresteerd. Hij zou bij de bushalte hebben gevloekt. Eerder, in juni 2012, was de milieuactivist veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij had een gat gemaakt in het hek om de bouwplaats van de woning van de gouverneur van Sotsji om bewijs te verzamelen voor de kap van zeldzame bomen. Ook bracht hij protest-graffiti aan op het hek. Vitishko moest zich aan strenge regels houden om te voorkomen dat hij voor drie jaar de cel in moest. Met zijn ‘vloek’ had hij die regels overtreden en moet hij alsnog zijn straf uitzitten.

Vorig jaar

Schrijven zit in de genen van Amnesty. Met brieven vraagt de organisatie met succes om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Of simpeler: met brieven wordt hoop gegeven aan activisten. Vorig jaar kwamen honderdduizenden mensen uit 143 landen in actie mét resultaat. Activiste en gewetensgevangene Yorm Bopha uit Cambodja kwam vrij en ook verbeterde de situatie voor vele anderen. Voor meer informatie zie: www.amnesty.nl/over-amnesty/resultaten en www.amnesty.nl/schrijfmarathon.

 

15963950826_83b2b06537_z

Gerelateerde artikelen

Back to top button