KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Unieke rolstoelvaardigheidstraining voor volwassenen in Zwolle door WheelchairSkillsTeam

Zwolle – Je kunt meer dan je denkt! Van augustus t/m oktober geeft Stichting Het WheelchairSkillsTeam (WST) unieke rolstoelvaardigheidstrainingen in Zwolle, waarbij volwassenen, die gebruik maken van een rolstoel, aan de slag gaan met de gespecialiseerde ervaringsdeskundigen van WST om zo hun skills te verbeteren.

“Wij empoweren rollers en maken de samenleving bewust zodat iedereen gelijkwaardig kan meedoen én bijdragen.”

Binnen- en buitenlessen

De rolstoelvaardigheidstraining bestaat uit vier lessen van elk twee uren. De eerste twee lessen vinden binnen in een gymzaal plaats, waar de deelnemers in een gecontroleerde omgeving kennismaken met basisvaardigheden, zoals de wheelie en het rijden van drempels en hellingen. Dit wordt geoefend met obstakels die het WST zelf heeft ontwikkeld. Na deze binnenlessen verplaatst de groep naar buiten. In bijvoorbeeld een winkelcentrum of parkje worden de geleerde vaardigheden tijdens de laatste twee lessen ‘in het echt’ toegepast. Behalve dat de deelnemers hun rolstoelvaardigheid verbeteren, neemt ook hun zelfvertrouwen en eigenwaarde toe. Hier plukken zij de rest van hun leven de vruchten van.

De eerste training in Zwolle vindt plaats op woensdag 31 augustus, de vervolglessen zijn op: 14 september, 28 september en 12 oktober. De lessen zijn van 14:30 – 16:30 uur, in Gymzaal Het Anker (Voorsterweg 36, 8042 AD, Zwolle). De rolstoelvaardigheidstraining in Zwolle is onderdeel van een groter project waarin het WST 15 steden in Nederland bezoekt, met als doel zo veel mogelijk rollers een zelfstandiger leven te geven vanuit de rolstoel.

Over het WST

Het WheelchairSkillsTeam biedt mensen met een beperking handvatten en training op hun weg naar een actiever en zelfstandiger leven. Daarnaast geven wij de maatschappij inzicht in de mogelijkheden van mensen met een beperking om deel te nemen aan de maatschappij.

Het WST zet zich in om rollers zowel fysiek als mentaal vaardigheden aan te leren die ze kunnen inzetten in het dagelijks leven. Tijdens de trainingen die het WST geeft, zowel aan kinderen en volwassenen, komt dit uitgebreid aan bod. Daarnaast streeft het WST ernaar om lopers bewust te maken van de beperkingen, maar vooral ook van de mogelijkheden van de roller. Het WST geeft daarom regelmatig workshops in het bedrijfsleven en in het onderwijs. Het WST heeft veel expertise in huis: de rollende ervaringsdeskundigen zijn (ex)-paralympische atleten, en de lopers hebben ervaring in het bewegingsonderwijs of hebben een klinische achtergrond.

Meer informatie op wheelchairskillsteam.nl

Samenwerking met HandicapNL

Stichting HandicapNL ondersteunt de missie van het WST om rolstoelvaardigheid in Nederland op niveau te brengen. Zij maken de trainingen financieel mogelijk en samen met hen gaat het WST op zoek naar duurzame financiering zodat de rolstoeltrainingen ook in de verdere toekomst gegeven kunnen worden.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button