112 nieuwsLifestyleNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Uit Californië om vandaag vogeltjes te kopen in Zwolle’ – Zwolse Vogelmarkt

Zwolle – Vanochtend om half 6 stonden ze er al. Vogelhandelaren die vandaag op de Zwolse Vogelmarkt in De IJsselhallen hun waren willen laten zien.  Nederlanders, maar ook opvallend veel handelaren uit Polen, Engeland en Duitsland.

31 jaar

De Zwolse Vogelmarkt bestaat al 31 jaar.  Georganiseerd door Volièrevereniging De Vogelvriend uit Zwolle.  De 75 vrijwilligers moesten vanochtend vroeg hun bed uit om alles in goede banen te leiden.  Want dat is wel nodig. De markt is met meer dan 10.000 meter vloeroppervlakte en 2800 meter aan marktkramen de grootste van Europa.

Zwolse Vogelmarkt
De Groot Diervoeders – Zwolse Vogelmarkt

Siciliaan 3 dagen onderweg met Camper

En dat trekt allerlei soorten publiek. Een Italiaan in gebrekkig Engels: ‘Ik kom uit Sicilië. Ik ben al drie dagen onderweg met mijn camper om hier vogels te kopen. Het is het waard.’ Het parkeerterrein voor de IJsselhallen laat dan ook opvallend veel buitenlandse kentekens zien. Campers uit Spanje, Denemarken en zelfs uit Arabische landen. In de rij voor de ingang staat ook een Amerikaan uit Californië te wachten. ‘Ik wil er op tijd bij zijn voor bijzondere vogels. De prijzen liggen in Nederland iets lager voor de vogels.'(red, vertaald uit Engels). De keus op beurs is dan ook enorm. Tussen de 80.000 en 100.000 vogels komen hier vandaag naartoe. Van een zebravinkje tot aan de duurste soorten Violette Ara’s en Rose kaketoes.

Zwolse Vogelmarkt
Zwolse Vogelmarkt

Illegale kofferbakverkoop

Inspecteurs van van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) lopen onopvallend rond om te kijken of er geen illegale vogels tussen zitten. Vanochtend vroeg is ook gericht op de snelweg gecontroleerd en werden verdachte voertuigen staande gehouden. Op de parkeerplaats van de IJsselhallen lopen de inspecteurs rond om illegale kofferbakhandel er uit te pikken. Want deze ‘informele’ handel is creatief zo vertellen de inspecteurs. ‘Illegale exotische vogels worden meegenomen in plastic flessen met de dop eraf en de achterkant eraf gesneden. De kop naar boven zodat ze adem kunnen halen. Zelfs in wc rolletjes worden ze verstopt. Het gaat hier om een enkeling. 99 % van de bezoekers gaat gewoon voor de mooie hobby’.

Tijdens de markt zijn er zo’n 30 controleurs en politie actief. Of er ook vogels in beslag zijn genomen mocht op dit nog niet kenbaar worden gemaakt.

 

Zwolse Vogelmarkt
Zwolse Vogelmarkt
Zwolse Vogelmarkt
Het is nog vroeg! Half 6! De handelaren gaan hun vogels opstellen. Zwolse Vogelmarkt
Zwolse Vogelmarkt
Zwolse Vogelmarkt
Zwolse Vogelmarkt
De Volièrevriend – Zwolse Vogelmarkt
Zwolse Vogelmarkt
Zwolse Vogelmarkt

 

VD4 Volierebouw Foto: In de file naar de vogelmarkt in zwolle. Nog even en dan gaat het beginnen. Om 08.30 uur gaan de deuren open.
VD4 Volierebouw Foto: In de file naar de vogelmarkt in zwolle. Nog even en dan gaat het beginnen. Om 08.30 uur gaan de deuren open.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button