Huis & TuinNatuur & DuurzaamVoorpagina

Huismus blijft heersen in Zwolle

Zwolle – De huismus is van alle vogels het vaakst geteld in de gemeente Zwolle, tijdens de Nationale Tuinvogeltelling die dit weekend gehouden werd. Op een flinke afstand kwamen de koolmees en de merel op de tweede en derde plaats.

Tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling begon afgelopen vrijdag. Tuinvogeltellers werden gevraagd een halfuurtje in hun eigen omgeving te gaan tellen hoeveel vogels er te zien waren. De gegevens konden vervolgens op de website van de vogelbescherming worden doorgegeven. Ruim 170.000 deelnemers telden dit weekend mee en samen telden zij landelijk meer dan 2 miljoen vogels. Ook in zwolle deed men enthousiast mee; hier telden ruim 10.000 deelnemers bijna 170.000 vogels. “Gezien de harde wind en het milde winterweer, waardoor er minder vogels in de tuinen te zien zijn, een mooi resultaat”, laat de Vogelbescherming weten.

Merel – Foto ©RTV Focus Zwolle

Zwolle

In de gemeente Zwolle werd de huismus het vaakst geteld. De vogel werd 4.969 keer gezien. De koolmees, 2.381, en de merel met 1.720 maken de top drie compleet. In de top vijf bevinden zich verder nog de pimpelmees en de vink. De Zwolse top drie is identiek aan de landelijke top drie.

Tuinvogeltelling Zwolle
De meest getelde vogels in Zwolle in 2022. – Afbeelding  ©Vogelbescherming Nederland

Merel

Opvallend is dat de merel dit jaar vaker wordt geteld. De afgelopen jaren ging het slecht met de vogel en was er qua tellingen een afname van dertig procent. Dit jaar lijkt er sprake te zijn van een voorzichtig herstel. “Na de uitbraak van het usutu-virus in 2016 werd deze zangvogel nog maar in twee derde van de tuinen gezien. Nu gaat het om driekwart van de tuinen. Het ziet er voorlopig dus gunstig uit. De komende jaren zal moeten blijken of het herstel doorzet.”

top 10 getelde vogels in Overijssel 2022.
top 10 getelde vogels in Overijssel 2022. – Afbeelding  ©Vogelbescherming Nederland
top 10 getelde vogels in Nederland 2022.
top 10 getelde vogels in Nederland 2022. – Afbeelding  ©Vogelbescherming Nederland

Gerelateerde artikelen

Back to top button