EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Toekomstige vliegroutes Lelystad langs Hessenpoort en Stadshagen; politiek wil meer aandacht

Zwolle – Lelystad Airport gaat uitbreiden. De toekomstige aanvliegroutes voor de luchthaven liggen voor een deel boven Zwolle. Per april 2018 zullen vliegtuigen op een hoogte van minimaal 1800 meter langs Stadshagen en de Hessenpoort vliegen. De routes liggen al vast, over de hoogte kan nog gesproken worden.

Belang van Zwolle via Provincie laten wegen

Daarom stelt Claudia van Bruggen van D66 Zwolle, mede namens de fracties CDA en Christen Unie, maandagavond vragen in de gemeenteraad over de hoogte waarop straks de vliegtuigen langs Zwolle komen. De partijen willen dat er gekeken gaat worden naar een alternatief plan waarbij de vliegtuigen veel hoger gaan vliegen dan nu is voorgesteld. De Gedeputeerde Staten van de Provincie Overijssel moeten er voor zorgen dat het plan serieus bekeken wordt.

Alternatief plan: vliegtuigen komen veel hoger over

Afgelopen week is dit alternatieve vliegrouteplan gepresenteerd door een verkeersvlieger. Bij dit plan wordt er wel gevlogen volgens dezelfde lijn maar in een hoger luchtvak. De lucht is verdeeld in luchtvakken. Het luchtvak op 1800 meter hoogte wordt vanaf 2018 toegewezen aan de vliegtuigen die straks de daling inzetten vanaf het Vechtdal, via Zwolle naar Lelystad. Maar boven deze 6000 voet (1,8 kilomter) is nog een luchtvak dat is bestemd voor de vliegtuigen voor Schiphol. Hier wordt echter heel weinig gebruik van gemaakt. Volgens het gepresenteerde plan zou dit luchtvak daarom zeer goed gebruikt kunnen worden voor Lelystad. Het alternatief betekent voor Zwolle minder geluidshinder, minder milieubelasting en meer veiligheid, aldus de poltieke partijen.

Vroege ochtend chartervluchten

Lelystad Airport gaat uitbreiden in april 2018. De luchthaven zal dan veel meer vakantievluchten gaan overnemen van Schiphol. In totaal gaat het om 45.000 vluchtbewegingen die tot 2023 gefaseerd ingevoerd gaan worden. In 2018 start de luchthaven met zo’n 10.000 vluchten. Het gaat met name om chartervluchten die een piekmoment kennnen in de vroege ochtend tot een uur of 7 en laat in de middag.

variant-b-baan-5
De vliegroutes zoals op deze kaarten staan aangegeven liggen al vast. Maar de hoogte waarop ze Zwolle passeren is nog bespreekbaar.

variant-b-baan-23

 

Foto’s: Factsheet Lelystad Vliegroutes

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button