112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Supportersgeweld Go Ahead Eagles op station Zwolle afgestraft

Zwolle – Acht supporters van Go Ahead Eagles zijn donderdag veroordeeld voor openlijk geweld tegen politieagenten van de mobiele eenheid en een trein van de NS op station Zwolle op 22 september vorig jaar. Ze krijgen allemaal een taakstraf opgelegd van 120 uur en moeten ruim 1.700 euro schade betalen die ze aan de trein hebben toegebracht.

Eén verdachte krijgt daarnaast een gevangenisstraf opgelegd van 7 dagen, waarvan 6 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar omdat hij eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten.

Stadionverbod

Omdat de hooligans al een stadionverbod van 3 jaar hebben gekregen legt de rechtbank geen voorwaardelijke taakstraf op. Het stadionverbod perkt het recidivegevaar voldoende in volgens de rechters, een extra stok achter de deur is niet nodig.

Confrontatie

Een groep Go Ahead-supporters kwam die vrijdag 22 september terug van een uitwedstrijd tegen FC Emmen en moest in Zwolle op hetzelfde perron overstappen op de trein naar Deventer. Omdat het mogelijk tot een treffen zou komen met supporters van PEC Zwolle beveiligde de politie het station. Bij het overstappen kwam het tot een confrontatie met de ME, die er voor zorgde dat de groep niet de stationshal inging. Leden van de ME zijn uitgescholden, bespuugd en aangevallen en in de trein zijn twee ruiten vernield.

Aansprakelijk

De rechtbank oordeelde dat de mannen een wezenlijke bijdrage leverden aan het geweld. Ze hadden hiervan afstand kunnen nemen, maar hebben in plaats daarvan juist de confrontatie gezocht. Zij zijn daarom ook aansprakelijk voor die daden die niet feitelijk door henzelf maar door één van de mededaders is verricht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button