Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Steeds meer studenten melden zich bij Financieel Spreekuur

Geld maakt steeds vaker onderdeel uit van de problematiek van jongeren. Volgens het Nibud heeft één op de vijf mbo-studenten een schuld. Het Financieel Spreekuur – waarin Deltion College, De Kern en de gemeente Zwolle samenwerken – biedt uitkomst. Steeds meer studenten met financiële vragen worden hier op weg geholpen.

Het Financieel Spreekuur is een initiatief van de gemeente Zwolle. Regina oudijs, preventiemedewerker: “De gemeente Zwolle wil graag voorkomen dat haar inwoners in de schulden terechtkomen. Veel jongeren vinden het moeilijk om goed met geld om te gaan en maken daardoor soms al op jonge leeftijd schulden. Weinig kloppen er dan aan bij de gemeente. Terwijl de problemen wel kunnen leiden tot schooluitval en daarmee een verminderde kans op werk. In hun eigen omgeving, zoals op school, vinden jongeren het minder lastig om hulp te vragen. Vandaar dat we nu samenwerken met Deltion College en De Kern. En vanaf 2 juni kunnen ook studenten van Cibap gebruikmaken van het Financieel Spreekuur bij Deltion College.”

Advies

Deltion College heeft het Financieel Spreekuur sinds vorig jaar toegevoegd aan haar Studenten Success Centrum (SSC). Daar worden ze van advies voorzien door medewerkers en stagiairs van De Kern, die expertise hebben op gebied van administratie en financiën. Afgelopen jaar zijn er 82 studenten op weg geholpen. Steeds meer jongeren weten het spreekuur te vinden: tussen januari en half april meldden zich vijftig studenten aan voor hulp. Is hun financiële situatie weer stabiel, dan kunnen ze zich weer beter op hun studie richten.

Bewustwording

De studenten worden in de meeste gevallen direct op weg geholpen. Bedoeling is dat ze bewust worden van hun eigen financiële situatie en tegelijkertijd gestimuleerd worden om zelf hun geldproblemen aan te pakken. Dat ze te woord worden gestaan door stagiairs, maakt de drempel lager. Leeftijdsgenoten kennen de wereld van studiefinanciering, op kamers gaan, mobieltjes en andere dure verleidingen. Zijn de financiële problemen omvangrijker, dan worden studenten verwezen naar andere organisaties, zoals de gemeente Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button