KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Statue Sunday in Zwolle: wees eerlijk over de klimaatcrisis

Wereldwijd blinddoeken wetenschappers en activisten standbeelden en eisen klimaatactie

Zwolle – Extinction Rebellion heeft op paaszondag in alle vroegte het beeld van Rodin’s Adam op het Grote Kerkplein en Borstbeeld Joan Derk van der Capellen tot den Pol op het Bethlehemkerkplein geblinddoekt. Hiermee doet ook Zwolle voor de tweede keer mee aan Statue Sunday.

Tijdens deze actie doen wetenschappers en klimaatactivisten over de hele wereld een blinddoek om bij standbeelden van wetenschappers, politici en andere prominenten. Hiermee eisen ze dat politici en bestuurders niet langer de ogen sluiten voor de klimaatcrisis. De machthebbers moeten de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand en ze moeten passende maatregelen nemen.

Waarom nu?

Het recent verschenen rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) laat opnieuw zien hoe hoog de nood is voor onze aarde. Toch doet de politiek alsof er niets aan de hand is. Dit is onbegrijpelijk omdat wetenschappers over de hele wereld al decennialang de noodklok luiden over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen daarvan.

Statue Sunday

Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen is Scientist Rebellion begonnen met de actie Statue Sunday. Afgelopen zondag 26 maart vond de eerste wereldwijde Statue Sunday plaats. In meer dan 15 landen blinddoekten verontruste wetenschappers iconische standbeelden om actie tegen de klimaatcrisis te eisen. Vorige week zijn onder meer De Kleine Zeemeermin (Denemarken), Rembrandt (Nederland) en Einstein (Panama) geblindoekt.

De Zwolse afdeling van Extinction Rebellion steunt de actie Statue Sunday en zal de komende tijd ook elders in Zwolle de nodige standbeelden blinddoeken. Daarmee roept ze politici en bestuurders op om de waarheid over de klimaatsituatie te vertellen en om onmiddellijke actie te ondernemen om de verwoestende gevolgen te beperken.

Waarom deze standbeelden?

Rodin’s Adam is naast een klassieke schoonheid ook de verbeelding van een kwetsbaar, schuldbewust en berouwvol mens. Joan Derk van der Capellen tot den Pol op het Bethlehemkerkplein zou heden ten dagen dezelfde boodschap brengen. Tegenwoordig denken politici en bestuurders dat er nog tijd genoeg is om in actie te komen. De ernst van de klimaatcrisis dringt maar niet door. Maar de aarde en de mens zijn kwetsbaar. In plaats van te wachten op schuld en berouw moet iedereen nu in actie komen.

Tegenwoordig denken politici en bestuurders dat er nog tijd genoeg is om in actie te komen. De ernst van de klimaatcrisis dringt maar niet door. Maar de aarde en de mens zijn kwetsbaar. In plaats van te wachten op schuld en berouw moeten we nu in actie komen. Extinction rebellion zwolle

 

Scientist Rebellion

Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers die zich grote zorgen maken over het klimaat en de ecologische crisis. Zij luiden al decennialang de noodklok. Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen maken zij daarbij inmiddels gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid, wat kan helpen bij het benadrukken van de urgentie om in ‘klimaatactie’ te komen.

Scientist Rebellion is gelieerd aan Extinction Rebellion en streeft dezelfde doelen na.

Onder de overkoepelende eis Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen stelt Extinction Rebellion drie eisen aan de overheid:

Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.

Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.

Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Gerelateerde artikelen

Back to top button