Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Station Zwolle voor 1 dag terug in de tijd

Oude Bruna omgetimmerd tot stationsrestauratie

Zwolle – Wat een metamorfose! De stationshal van Zwolle was zaterdag voor één dag omgetoverd tot een oude stationsrestauratie. Op de Open Monumentendag konden mensen een gratis kaartje kopen om mee te doen met de audiotour in de Spoorzone. Het was een groot succes.

Foto’s: © Peter Denekamp

Op en rond het Stationsplein kwamen de bezoekers bijzondere mensen tegen die je meenamen naar het verleden. Via een koptelefoon kon je een theatrale route volgen die je op plekken bracht die je niet eerder zag. Het verborgen verleden werd weer zichtbaar.
In de oude stationsrestauratie maakten de deelnemers kennis met de architect, de telegrafiste en Gerrit, het jongetje dat elke dag de rails oversteekt. Ook kon er een kopje koffie worden besteld aan de bar in de oude restauratie. En uiteraard hingen er historische foto’s van het station aan de muren.  Halverwege de tour stond een bus van de oude Zwolse busmaatschappij Schutte klaar om de deelnemers in stijl langs een aantal historische plekjes in het stationsgebied te rijden.  Het was een meer dan verrassende reis langs de ontwikkelingen van het stationsgebouw en de spoorzone.

De unieke mix van theater en historie werd georganiseerd door Allemaal Zwolle samen met theatergroep De Jonge Honden – onder andere bekend van Operatie IJssellinie. Ook Het historisch Centrum Overijssel, de Nederlandse Spoorwegen, de Gemeente Zwolle en Open Monumentendag 2018 hadden een bijdrage in het geheel.

Het stationsgebouw van Zwolle is een bekend monument met een rijke geschiedenis. Het is dit jaar al 150 jaar in gebruik.

Gerelateerde artikelen

Back to top button