112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Stankwolk lekkende tankwagen Alblasserdam trok over Zwolle

Alblasserdam / Zwolle – Zaterdagochtend kwam bij de brandweer in Albasserdam een melding binnen van stankoverlast. Deze werd veroorzaakt door een lekkage in een tankwagen op een bedrijventerrein aan de Edisonweg. Dit leverde hevige stankoverlast op in de directe omgeving en geurhinder in delen van Nederland.

In de tankwagen raakte de stof petrolad oververhit. Dit leidde tot het openen van een veiligheidsklep om de druk af te voeren waardoor damp vrij kwam en stankoverlast ontstond. Door de stevige wind verspreidde de geur zich in een brede strook in noordoostelijke richting over Nederland.

De brandweer verminderde in eerste instantie de druk in de tankwagen door de helft van de stof over te laten lopen in een tweede tankwagen. De stoffen die ontsnapten via het overdrukventiel zijn opgevangen via een speciale installatie.

Daarna bleek dat een afdichting van de tankwagen stuk was waardoor er nog steeds dampen ontsnapten. Dit zorgde nog steeds voor stankoverlast. De afdichting is in het begin van de middag vervangen.

Stankoverlast in het hele land

De stof petrolad kan vanaf zeer lage concentraties stankoverlast geven. De brandweer en het RIVM stelden vast dat alleen op het terrein van het bedrijf meetbare concentraties van stoffen zijn vrijgekomen met een gering gezondheidsrisico.

De sterke geur, die leek op een rubber- of gaslucht, trok over Nederland. Ook de meldkamers van de Zwolse brandweer en politie ontvingen in korte tijd veel meldingen van de hinderlijke geuroverlast. Er is geen direct gevaar geweest. Wel adviseerden de hulpdiensten ramen en deuren te sluiten.

De oorzaak van het incident is nog niet bekend. Hier wordt onderzoek naar gedaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button