Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Standbeeld Thorbecke terug van weggeweest

Zwolle – Thorbecke is terug op het Stationsplein. Niet in levenden lijve, maar het standbeeld heeft zijn plek weer ingenomen bij het station. Vandaag werd het standbeeld onthuld door voormalig burgermeester en Eerste Kamerlid Henk Jan Meijer en wethouder Monique Schuttenbeld. Het terugplaatsen van het standbeeld van staatsman Johan Rudolph Thorbecke is de laatste handeling voor de oplevering van de groene loper naar de binnenstad.

Voor de verbouwing van het nieuwe Stationsplein stond het standbeeld, gemaakt door kunstenaar Hans Bayens, op de rotonde. “Het beeld stond ver van de mensen af, het was minder benaderbaar,” volgens Monique Schuttenbeld. “Nu staat het beeld echt bij de passerende mensen.” Voormalig burgermeester Henk Jan Meijer bevestigt dat, “Ik weet niet of veel mensen nog weten wat Thorbecke heeft gedaan, maar het standbeeld is nu een centraal punt waar mensen naar kijken.”

© RTV Focus Zwolle

Johan Rudolph Thorbecke

Thorbecke wordt beschouwd als grondlegger van de parlementaire democratie in Nederland zoals we het nu nog kennen. Hij was zelf driemaal minister van Binnenlandse Zaken. Hoe zou hij aankijken tegen de situatie nu met het demissionaire kabinet? Henk Jan Meijer: “Ik denk dat Thorbecke dit niet een halfjaar had laten gebeuren maar had doorgepakt. Hij schreef de grondwet in een paar maanden, volgens mij gebruikte hij zijn tijd effectiever.”

© RTV Focus Zwolle

Perronnetje Swol

Naast Thorbecke is het perronnetje Swol ook weer te bewonderen. Omdat het plein afgelopen jaar op de schop ging, verdween het perronnetje tijdelijk. De ‘bult’ is te vinden naast de ingang van de ondergrondse fietsenstalling. Het ‘doorkijkje’ in de stoep laat het ondergronds perron Swol zien. Het spoor dat je ziet liggen is de verlenging van de kunstroute in de stationstunnel zelf.

Gerelateerde artikelen

Back to top button