EconomieLogistiekNieuws uit ZwolleVoorpagina

Stadshagen heeft de 100e pakketautomaat van Nederland

24/7 postpakketten verzenden en ontvangen

Hoogtepunten van het verhaal
  • PostNL bezorgt 800.000 pakketten per dag
  • PostNL bezorgt 7 miljoen brieven per dag
  • Pakket- en briefautomaat sinds 2016
  • 106 pakket- en briefautomaten in Nederland
  • Max. pakketgrootte 70 x 40 x 52,5

Zwolle – De 100e pakket- en briefautomaat van PostNL staat in Zwolle. De oranje automaat waarmee je 24/7 post en pakketten kunt ontvangen prijkt in de wijk Stadshagen aan de Belvédèrelaan, ter hoogte van nummer 1. De Zwolse wethouder William Dogger en PostNL-manager Jiska Stuurman namen de pakket- en briefautomaat feestelijk in gebruik.

Belangrijke mijlpaal

“Deze 100e pakket- en briefautomaat is een belangrijke mijlpaal voor PostNL”, vertelt Jiska Stuurman, manager Formule en Communicatie bij PostNL. “In 2016 zijn we gestart met de proef met de pakket- en briefautomaat in Almere. Inmiddels staan er nu ook pakket- en briefautomaten in Limburg (Beringe, Grashoek, Klimmen, Limbricht, Schinnen, Wessem), Tilburg, Breda, Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Geertruidenberg, Hardinxveld-Giesendam, Stein, Nijmegen, Harderwijk, Den Hoorn, Groningen, Kaatsheuvel, Wageningen, Sittard-Geleen (inclusief Buchten), Oisterwijk, Horst, Zaandijk, Leiden, Horst, Noordwijk, Utrecht, Heemskerk, Oegstgeest en Zwolle. Door deze diversiteit aan locaties doen we elke dag nieuwe ervaringen op en krijgen we meer inzicht in de keuzes die gebruikers maken bij het ontvangen en verzenden van pakketten.” PostNL verwacht eind 2019 zo’n 125 exemplaren in Nederland te hebben staan.

Schonere en slimmere stadslogistiek

Deze 100e pakket- en briefautomaat maakt deel uit van een proef in de gemeente Zwolle, waarbij meerdere automaten in de stad worden geplaatst. “We willen onderzoeken of de automaten een aandeel kunnen leveren aan de vermindering van het aantal ritten dat een postbedrijf met een bestelbus in een wijk moet maken. Als dit positief uitpakt, dan kunnen de automaten bijdragen aan schonere en slimmere stadslogistiek”, legt wethouder William Dogger van gemeente Zwolle uit. “In 2017 ondertekende Zwolle samen met Deventer en Enschede de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (Green Deal ZES). Hierin staat als doel dat in 2025 stikstofoxiden, fijnstof en het geluid dat stadslogistiek veroorzaakt, moeten zijn teruggebracht tot vrijwel 0. We hopen dat de pakket- en briefautomaten hieraan een bijdrage kunnen leveren.”

6 automaten in Zwolle

PostNL plaatste de 1e pakket- en briefautomaat in Zwolle in november 2018, in de openbare fietsenstalling aan het Gasthuisplein. De 2e is deze 100e pakket- en briefautomaat op de Belvédèrelaan. Daarnaast zijn er begin oktober nog 2 automaten geplaatst in Zwolle: op de Dobbe ter hoogte van nummer 17 en in de Porporastraat ter hoogte van nummer 104. Eind van de maand volgen er nog 2: op de Sportlaan ter hoogte van nummer 51 en op de Burgemeester Drijbersingel nabij nummer 7.

Werking pakket- en briefautomaat

De pakket- en briefautomaat (pba) bestaat uit een brievenbus met 2 openingen en meerdere pakketkluisjes in verschillende formaten. De pba is geschikt om 24 uur per dag, 7 dagen per week pakketten te versturen en te ontvangen en is tegelijkertijd een brievenbus. Consumenten versturen en ontvangen steeds meer pakketten door de groei in online shoppen. PostNL biedt deze consumenten steeds meer bezorgopties. We leveren pakketten thuis, bij de buren of op een postkantoor of pakketpunt af. En dat doen we overdag, ’s avonds en in het weekend. De pba’s komen dicht bij of op locaties waar al een brievenbus staat en vervangen die betreffende brievenbus. PostNL blijft het netwerk van pakketpunten uitbreiden en daarbij horen ook deze automaten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button