MagazineTheaterVoorpagina

Spectaculair slot theaterseizoen met Zuid-Afrikaans Zwanenmeer

Als spectaculair slot van het theaterseizoen brengt het Theater Odeon dit weekend een niet-alledaagse uitvoering van ‘het Zwanenmeer’. 13 dansers uit Zuid-Afrika brengen samen ‘Swan Lake’ als een betoverend en wervelend spektakel.

 

Vrijdag 12 juni 20.15 uur De Spiegel Zaterdag 13 juni 20.15 uur De Spiegel

Het Zwanenmeer werd sinds de première in 1877 duizenden keren gedanst over de hele wereld. En geldt als absoluut hoogtepunt in de dans. In deze bijzondere uitvoering geeft choreografe Dada Masilo haar interpetatie van het stuk en spelen bijvoorbeeld niet alleen vrouwelijke, maar ook mannelijke zwanen een hoofdrol. Dada Masilo slaat een perfecte brug tussen de Europese traditie en het Zuid-Afrika van nu. Voor het eerst, op speciaal verzoek van de Overijsselse schouwburgen, wordt Company Dada Masilo begeleid door een orkest. De muziek van Tsjaikovski wordt live uitgevoerd door het Oost-Nederlands Symfonieorkest wat dit sprookjesballet tot een nog intensere ervaring zal maken.

Dit weekend staat er een bijzondere productie op de planken bij Theater Odeon, Dada Masilo’s Swanlake.

Zwolse theaters is één van de drie theaters waar choreografe Dada Masilo dit jaar haar innovatieve interpretatie van het Zwanenmeer op de planken brengt. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 juni is deze niet alledaagse uitvoering van het Zwanenmeer te zien in Theater De Spiegel. Voor het eerst, op speciaal verzoek van de Overijsselse Schouwburgen, wordt Company Dada Masilo live begeleid door een orkest: het Oost-Nederlands Symfonieorkest.

Het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer is sinds de première in 1877 enkele duizenden keren gedanst. In Masilo’s uitvoering dansen zowel mannelijke als vrouwelijke zwanen mee. Het stuk geeft aandacht aan de klassieke thema’s van het verhaal, maar ook uiteenlopende maatschappelijke thema’s als sociale druk, discriminatie, homoseksualiteit en de taboes die daar omheen hangen in een land dat wordt geteisterd door aids worden aangekaart.

Dada Masilo

Choreografe en danseres Dada Masilo werd geboren in Johannesburg, Zuid – Afrika. Als danseres maakte ze al op jonge leeftijd grote indruk met haar unieke en innovatieve interpretaties van klassieke balletten. Ze is een vaste gast op diverse internationale festivals en in gerenommeerde danstheaters als Sadler’s Wells Theater (Londen) en Maison de la Dance (Lyon). Het duurde niet lang voordat ze uitgroeide tot één van de meest bekende choreografen van Zuid – Afrika en een aantal prestigieuze prijzen won. De producties van deze onconventionele choreografe en danseres waren o.a. te zien in Tanzania, Mali, Mexico en Israël en deze zomer maakt ze haar debuut in Nederland!

 

Kaarten

Gerelateerde artikelen

Back to top button