KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

SOOZ wil gratis collegejaar voor iedereen

Zwolle – Een jaar extra en kosteloos studeren. Als het aan het SOOZ ligt, moet dat voor alle Zwolse studenten in het hoger onderwijs een mogelijkheid worden. Een plan dat nog een stap verder gaat dan het voorstel van GroenLinks en D66 om enkel studenten met een studieachterstand deze mogelijkheid te bieden. ‘Vrijwel iedere student heeft het afgelopen jaar de gevolgen van de corona crisis ervaren. Veel studenten zijn hun inkomstenbron verloren, maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs en ook op veel andere vlakken kan het voelen als een verloren jaar. Dat moeten ze over kunnen doen,” aldus voorzitter Emma van de Poll.

De studentenvakbond stelt dat een jaar extra studeren zonder hiervoor collegegeld te hoeven betalen, de juiste compensatie voor de geleden schade is. Daarnaast willen de vakbonden dat de studiefinanciering van studenten verlengd wordt zodat studenten gedurende hun gratis collegejaar ook nog aanspraak kunnen maken op hun aanvullende beurs en studentenreisproduct. Ook moet de mogelijkheid om te lenen met een jaar verlengd worden. Volgens de vakbond zijn deze plannen van groot belang om studenten op passende wijze te kunnen compenseren en weer op de rit te krijgen.

Hoewel vanuit verschillende hoeken de afgelopen dagen plannen voor de compensatie van studenten kwamen, ziet het SOOZ duidelijke verschillen in benadering. Emma van de Poll: ‘Enkele hogescholen opperden dat het mogelijk moet zijn een jaar extra studiefinanciering te krijgen. In de praktijk betekent dat voor veel studenten vooral langer mogen lenen, wat dus niet neerkomt op echte compensatie’. Het voorstel van D66 en GroenLinks dat donderdag met een motie in de Tweede Kamer op een meerderheid kon rekenen, vindt de studentenbond een summiere oplossing. ‘Wij willen dat deze compensatie geldt voor alle studenten die tijdens het collegejaar 2020-2021 ingeschreven stonden bij een hoger onderwijsinstelling. Elke student is op een bepaalde manier gedupeerd. De een heeft studievertraging opgelopen, anderen hebben hoge studieschulden moeten aangaan door het verlies van een bijbaan,’ legt het SOOZ uit. ‘Bovendien geldt een overheersend gevoel van gemis. Zowel in brede ontwikkeling als op het gebied van onderwijskwaliteit. Door iedereen een jaar gratis te laten studeren kun je voor al die groepen studenten een oplossing bieden.’

Het voorstel voor een gratis collegejaar voor elke student werd geïnitieerd door de Landelijke Studentenvakbond en kreeg bijval van lokale studentenvakbonden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button