BouwKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Shining’ Peperbus middelpunt nieuwe groene oase?

Zwolle – Iedereen kent hem wel:  De Peperbus.  Van afstand is de toren goed te zien.  Maar de Ossenmarkt, het plein waar de Zwolse icoon staat, is een verborgen plek in de binnenstad. En nu zeker niet de mooiste met de vele geparkeerde auto’s, graffiti en donkere achteraf plekken. Dat moet anders, vindt het gemeentebestuur.  De straat rondom de Peperbus moet een prachtige groene oase worden waar het heerlijk toeven is. Ook moet het kerkgebouw ’s avonds mooi verlicht worden.

Dit alles staat in een eerste globale versie van een plan voor het zogenaamde Zuidwestelijke kwadrant. Definitief is het nog lang niet. De buurt heeft onlangs meegepraat met de gemeente en heeft ook ideeën aangedragen.

Wat zijn de ideeën van het stadsbestuur?

Ossenmarkt

Ossenmarkt

De Ossenmarkt wordt getransformeerd tot een koele, groene oase in de stenige binnenstad en krijgt een uitgesproken sfeer en karakter die past bij de iconische status van de Peperbus. Het aanlichten van bijzondere gebouwen of plekken wordt verbeterd. In dit gebied is de Peperbus een belangrijk aandachtspunt binnen het Lichtplan (Led Zwolle Shine). Het uitgangspunt voor de Ossenmarkt is een gelijkvloerse inrichting van de openbare ruimte (kenmerkend voor voetgangersgebieden) met veel groen, ruimte voor fietsen en het verwijderen van straatparkeren, als vervolg op de onlangs heringerichte Voorstraat.

Ossenmarkt
Kamperstraat

Kamperstraat

Aan de Kamperstraat wordt het historische karakter versterkt, door de straat beter toegankelijk te maken voor voetgangers en fietsers en gemotoriseerd verkeer te ontmoedigen.

Eekwal

Eekwal

De Eekwal krijgt een veel groenere uitstraling, zodat het laatste bolwerk beter aansluit op de ruimtelijke structuur van de Potgietersingel en bijdraagt aan de ontwikkeling van de Singelzone.

De ontsluitingsroute (De Eekwal) van de Nieuwe Havenbrug naar de Kamperbrug is ongewenst en wordt ontmoedigd.

Eekwal
Jufferenwal

Jufferenwal

Op de Jufferenwal wordt meer ruimte voor voetgangers en verblijfskwaliteit toegevoegd, door de rijbaan te versmallen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button