Nieuws uit ZwolleSport

Schaatsers van Stokvisdennen presteren op de Weissensee

Zwolle – Een week met zon, hard ijs, sneeuw en prestaties van marathonschaatssters, heren junioren langebaners en hun trainers.  Dit was dit jaar de Weissensee voor de Stokvisdennen. De meest aansprekende uitslag was er wel voor Chantal Hendriks uit Lemele. Bij de laatste wedstrijd, de Alternatieve Elfstedentocht over 200 km, reed zij naar een vijfde plaats.

Nadat eerst Pien Keulstra van Schaatsdames.nl bijna een halve wedstrijd in de kopgroep had gereden, maar toen uit moest stappen, lukte het Hendriks om de kopgroep bij te halen. Na haar zoveelste ontsnappingspoging werd de rijdster van Ziuz op zo’n 1500 meter voor de finish weer bijgehaald. Loes Adegeest deed nog haar best van een uit elkaar vallend peloton weg te rijden, maar die inhaalrace was te laat ingezet. Zij werd 23e.

Jongere onder de 23

Voor Loes Adegeest van Speelman-Haak een mooie klassering bij het Open Nederlands kampioenschap over 100 km. Als enige jongere onder 23 in de kopgroep kwam ze op als elfde over de streep. Chantal Hendriks maakte ook hier in haar eentje de overstap naar de eerste kopgroep, maar met nog 30 km te gaan was het peloton weer compleet. Een ronde later stapte Hendriks uit.

Een nieuwe kopgroep met daarin Adegeest had al snel een voorsprong te pakken. De Enschedese probeerde nog meermalen weg te komen, maar ook deze wedstrijd eindigde uiteindelijk in een sprint. Pien Keulstra werd 36ste.

Tijdens de snelle 60 km van de Aart Koopmans Memorial waren Hendriks en Adegeest vaak voorin te vinden. Ze eindigden, samen met Pien Keulstra, in het peloton. Anke Breunis reed haar eerste wedstrijd hier, maar viel helaas in de derde ronde werd later gelapt door het peloton.

Elfstedenkruisje

Zes junioren en hun trainers Freddy en Erben Wennemars gingen dit jaar voor het elfstedenkruisje. Bij de start was het koud, met -16, maar de zon warmde het meer op. Joep Wennemars en vader Erben waren in de tijd van zeven uur en vier minuten binnen. Freddy Wennemars, al in het begin gevallen, finishte een uur later en Stan Kleinlugtenbeld uit Dalfsen daar een half uur achter.

Zwollenaren Niels Meijer, Quinten Meerveld en Loek van Vilsteren, met vijftien jaar de jongste van de zes, finishten ook binnen de tien uur. Joost Dekkers moest helaas na 100 km opgeven vanwege pijn in zijn rug.