KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Samenwerking Zone.college en sportpsycholoog voor studenten Paardensport

Zwolle – Zone.college werkt als eerste school in Nederland samen met een sportpsycholoog om te werken aan de mentale vaardigheden bij de studenten van de mbo-opleiding Paardensport.

Sanne Beijerman, Grand Prix dressuuramazone, KNHS gediplomeerd Coach 5 instructeur en sportpsycholoog VSPN, start dit schooljaar met kick off bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten gaan studenten aan de slag met de ontwikkeling van hun eigen mentale vaardigheden en leren ze hoe ze deze vaardigheden als instructeur in kunnen zetten.

Mentaal vlak

Zone.college heeft de wens om de mbo-studenten Paardensport ook op mentaal vlak te trainen om zo een bijdrage te leveren aan het optimaal vervullen van hun toekomstige rol in de hippische sport. Docenten willen studenten kennis laten maken met sportpsychologische vaardigheden die specifiek zijn voor de hippische sport hiervoor zochten zij de samenwerking met Sanne Beijerman coaching.

Het doel van de leerlijn mentale coaching, is de studenten bewust te maken van en te trainen in het volledige pakket mentale basisvaardigheden te weten: controle over spanning, ademhalingstechnieken, doelenstellen, focus training en omgaan met negatieve gedachten. De online module ’top presteren met je paard, 5 mentale vaardigheden’ voorziet hierin. Zone.college stelt deze beschikbaar, in de beoogde leerlijn, aan alle studenten.

Praktijk

Naast het trainen van deze mentale vaardigheden is de toepassing in de praktijk van het rijden en het geven van instructie een belangrijke wens van de school. De samenwerking voorziet in de vertaling naar de praktijk middels praktijk-clinics te paard ten einde de studenten uit te rusten als ruiters en amazones in de verschillende disciplines (springen en dressuur) en/ook als instructeurs in het uiteindelijke werkveld.

Docenten Kiki Bleeker en Judith Antuma zijn erg enthousiast over deze samenwerking en zien bij de studenten bewustwording ontstaan, waar ze vervolgens met de aangeleerde vaardigheden mee aan de slag kunnen.

Sportpsycholoog

Sanne Beijerman is aangesloten bij de VSPN en geaccrediteerd om sporters mentaal te begeleiden tot op Olympisch niveau. Haar praktijk is erkend samenwerkingspartner van de KNHS en NOC*NSF.
In 2003 startte Sanne haar eigen sportpsychologie praktijk. Sindsdien begeleid zij talloze ruiters en amazones wereldwijd in alle hippische disciplines van basis tot op olympisch niveau naar betere prestaties.

“Durf te dromen, stel duidelijke doelen, werk er hard voor, leer door vallen en opstaan, blijf kijken waar je kunt verbeteren, neem zo nu en dan even afstand om te kijken of je nog wel op je doel af gaat. Durf te veranderen als het antwoord nee is en geniet van de stappen op jouw weg, want je leeft alleen maar in het hier en nu en dat is het enige moment dat je kunt genieten” Sanne Beijerman over haar visie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button