Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Ruben van de Belt (CU): ‘geen boete op barmhartigheid bij herverdeling energiecompensatie’

Zwolle – Hoge energieprijzen zorgen met de huidige inflatie voor financiële problemen bij steeds meer huishoudens. ChristenUnie Zwolle trekt daarom aan de bel om Zwollenaren te ondersteunen die in het nauw komen door deze prijsstijgingen. Gemeenteraadsleden Ruben van de Belt en Wietse de Boer stellen hierover vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Uit cijfers blijkt dat 5 procent van de Zwollenaren extra kwetsbaar worden door de sterk gestegen energierekening. De Boer: “Wij vinden het onbestaanbaar dat deze inwoners letterlijk in de kou komen te zitten, als ze uit nood ervoor kiezen de verwarming uit te doen.”

Herverdeling

Het kabinet zet een goede stap met een energiecompensatie. Helaas komt dat geld niet altijd op de goede plek terecht. Sommige huishoudens kunnen prima zonder de tegemoetkoming, waar anderen het broodnodig hebben. Inmiddels zijn er, onder andere vanuit lokale diaconieën, ook in Zwolle plannen voor het herverdelen van het compensatiegeld waardoor het zoveel mogelijk op de juiste plek terechtkomt. Van de Belt: “Deze initiatieven zijn mogelijk omdat particulieren hun compensatie afstaan aan een mede-Zwollenaar vinden wij hartverwarmend. En wij vragen de gemeente om deze giften tijdelijk vrij te stellen van de norm die geldt voor mensen met een bijstandsuitkering.” ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder deed al een brede oproep aan gemeenten: “Zij kunnen het verschil maken door te voorkomen dat er een boete op barmhartigheid rust.”

Deze initiatieven zijn mogelijk omdat particulieren hun compensatie afstaan aan een mede-Zwollenaar vinden wij hartverwarmend. Ruben van de Belt, gemeenteraad

 

De ChristenUnie hoopt dat de gemeente het herverdelen van energiecompensatie actief wil ondersteunen en communiceren. Dat laatste is belangrijk voor vrijwilligersorganisaties, lokale energiecoörperaties en kerken die zich inzetten voor een eerlijke herverdeling. Zij kunnen dan gerust verder gaan met hun barmhartige werk.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren