CoronavirusEconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Routekaart horeca verlicht lasten en biedt perspectief

Zwolle – De Zwolse horeca dragen in grote mate bij aan een vitale en veerkrachtige binnenstad. Door de verder aangescherpte maatregelen wordt deze sector opnieuw hard getroffen. Om de lasten te verlichten en perspectief te bieden heeft de gemeente een routekaart ontwikkeld met daarin maatregelen die de horecaondernemers tijdelijk ondersteunen. De routekaart is gemaakt op initiatief van de Zwolse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Meer fysieke ruimte

De routekaart omvat meerdere maatregelen. Een aantal betreft het geven van meer fysieke ruimte. Zo heeft de gemeente de intentie om de binnenstad meer autoluw te maken en zo de sfeer in het centrum aantrekkelijker te maken. In 2021 mogen horecaondernemers tijdelijk ruimere terrassen plaatsen.

Lastenverlichting

Andere maatregelen in de routekaart zijn er op gericht om lasten te verlichten. Horecaondernemers hoeven geen extra leges te betalen voor benodigde vergunningen voor uitbreiding van terrassen. Ook wordt er in de eerste zes maanden van 2021 geen precariobelasting geheven. Horeca- en cultuurschepen hoeven het eerste halfjaar van 2021 geen havengelden te betalen. Horecaondernemers van buiten Zwolle mogen geen horecazaak beginnen in een leegstaand winkelpand.

De meeste maatregelen gelden tot 1 juli 2021. In mei worden de maatregelen geëvalueerd en waar nodig aangepast. Het college van burgemeester en wethouders heeft de routekaart vastgesteld en deze wordt voor besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

Oog voor andere sectoren

De gemeente heeft ook oog voor de andere sectoren die worden geraakt door de coronacrisis, zoals de cultuur-, toeristen- en evenementenbranche. Ook deze ondernemers hebben en krijgen het zwaar. De gemeente blijft monitoren of en hoe aanvullende maatregelen nodig zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button