112 nieuwsBouwDiezerpoortNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieUit uw buurtVoorpagina

Rotonde met veel aanrijdingen wordt aangepakt

Zwolle – De kruising van de Pannekoekendijk, Burgemeester Roelenweg, Schuttevaerkade met de Govert Flinckstraat gaat dit jaar nog op de schop. Dat schrijft wethouder William Dogger als antwoord op schriftelijke vragen van de gemeenteraad over de verkeersveiligheid voor fietsers op kruispunten.

Op verzoek van de raad is door de gemeente gekeken op welke locaties in de stad  de meeste aanrijdingen met fietsers voorkomen.  In de top 3 staan de rotonde bij het winkelcentrum de Aa-landen (nummer 1),  de kruising Luttenbergstraat – Assendorperstraat (nummer 2) en de rotonde bij de kruising Burgemeester Roelenweg met de Pannekoekendijk. Deze laatste wordt nu aangepakt. De eerste twee locaties vragen om nader onderzoek.

Rotonde Roelenweg – Pannekoekendijk

Op deze rotonde worden fietsers regelmatig over het hoofd gezien door automobilisten. Zo raakte afgelopen week nog een fietser gewond na een aanrijding met een busje dat vanuit de Govert Flinckstraat de Burgemeester Roelenweg op wilde draaien.

Afgelopen week raakte een man gewond na een aanrijding op de rotonde.

Ook maandagavond was het raak. Toen raakte een maaltijdbezorger op een scooter gewond aan zijn been na een uitwijkmanoeuvre. Notabene toen de politie er nog bezig was met de afhandeling van het ongeluk reed een automoblist weer een fietser aan op de rotonde. Dit maal was er geen sprake van lichamelijk letsel.

Maandagavond raakte een scooterrijder gewond na een uitwijkmanoeuvre op de rotonde.

De rotonde Burgemeester Roelenweg – Pannekoekendijk – Schuttevaerkade staat dan ook op de planning om komend jaar aangepakt te worden.

Eemlaan – Rijnlaan

Deze ongevallenlocatie is de rotonde bij entree van het winkelcentrum De Dobbe bij de Aa-landen. In 2011 is het toenmalige voorrangskruispunt op deze plek vervangen door een rotonde om de verkeersveiligheid en de verkeersafwikkeling op dit punt te verbeteren. “Hoewel een rotonde een veilige kruispuntoplossing is voor zowel auto’s en fietsers omdat de snelheid laag ligt, zijn hier desondanks toch relatief veel ongevallen tussen fietsers en auto’s geregistreerd. Nadere studie moet uitwijzen wat de toedracht van deze ongevallen is en op welke wijze deze locatie veiliger gemaakt kan worden.” zo laat het college weten.

Assendorperstraat – Luttenbergstraat

Over de kruising Assendorperstraat met de Luttenbergstraat is het college duidelijk: “Deze locatie herkennen we als een onoverzichtelijke locatie en een locatie waar relatief veel ongevallen met fietsers gebeuren, ondanks een aanpassing van de situatie in 2011. In het kader van de studie naar de Assendorperstraat als aanloopstraat voor de binnenstad en de oostelijke route voor openbaar vervoer wordt onderzocht of en zo ja op welke wijze deze locatie aangepast kan worden.”

Overige locaties met meerdere ongevallen tussen 2014 en 2018

Andere locaties waar meerdere ongelukken hebben plaatsgevonden tussen fietsers en auto’s zijn:

  • Keurmeesterslaan, Oldeneelallee, Schepenenlaan
  • Democratenlaan, Oldeneelallee
  • Scheldelaan, Waallaan
  • Luttenbergstraat, Schuurmanstraat
  • A28, Burgemeester Roelenweg, Nijverheidstraat
  • Campherbeeklaan, Kranenburgweg
  • Commissarislaan, Steenweteringpad

Voor deze locaties geldt dat er nog geen aanpak gepland is.  De gemeente weet door de beschikbare cijfers dat er regelmatig ongelukken gebeuren met fietsers. Echter gaat het dan om plekken waar minder dan één ongeval per jaar voorkomt. “Elk ongeval en met welke afloop dan ook is er uiteraard één te veel. Helaas kunnen we niet alle onveilige locaties aanpakken en moeten we soms keuzes maken. Uiteraard blijven we deze locaties goed in de gaten houden. Ook doen we soms aanpassing om de verkeersveiligheid te verbeteren zodra we er onderhoudswerkzaamheden moeten gaan uitvoeren,” laat het college weten.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button