Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Rondleiding in Grote Kerk tijdens open monumentendag

Zwolle – Stichting Academiehuis de Grote Kerk nodigt Zwollenaren uit om toerist te worden in hun eigen stad. Vanaf open monumentendag op 12 september aanstaande wordt er in de Grote Kerk een bijzondere rondleiding aangeboden. Deze is ontwikkeld door historicus Kim Meisner, die afgelopen jaar onderzoek deed naar de graven in de kerk. In de Grote of St. Michaëlskerk zijn tussen 1452 en 1827 meer dan 700 mensen begraven. Uiteindelijk is de kerk, nu nog steeds, de laatste rustplaats van een bont gezelschap van Zwollenaren. De één bekender dan de ander, maar stuk voor stuk met een bijzonder verhaal.

Aleida Greve

Kim Meisner zoomde bij haar onderzoek in op 15 bijzondere Zwollenaren. Zes van deze verhalen zijn door haar gebundeld in een rondleiding die wordt aangeboden in Academiehuis de Grote Kerk. Zo wordt bijvoorbeeld het verhaal van Aleida Greve verteld. De stichter van het Vrouwenhuis in Zwolle. Aleida ligt in de kerk begraven maar ook haar familie en enkele bewoners van het Vrouwenhuis ‘bewonen nu de grote kerk’. Voor die laatste groep betaalde Aleida de kosten. Ook horen we meer over Frans Caspar Schnitger. De bekende 18e eeuwse orgelbouwer ligt begraven onder de rook van zijn meest prestigieuze project. Het magistrale vierklaviers orgel dat in de kerk te vinden is.

Grafkelder familie Schaap

De rondleiding start midden in de kerk, waar begin 2019 een grafkelder werd aangetroffen van de familie Schaap van Windesheim. Ook hun verhaal maakt deel uit van de rondleiding. De eerste rondleidingen vinden plaats in het weekend van open monumentendag op zaterdag 12 en zondag 13 september. Daarna wordt de rondleiding iedere dinsdagmiddag aangeboden. Voor ieder tijdslot zijn telkens 7 kaartjes beschikbaar, zodat het mogelijk is tijdens de rondleiding voldoende afstand te houden. Losse kaartjes zijn te koop via www.academiehuis.nl. Het is ook mogelijk om als groep van 7 personen een rondleiding te boeken. Dit kan op een dinsdag, maar ook op zaterdag of zondag. Stuur hiervoor een mail naar kimmeisner@academiehuis.nl.

 

Bijzondere rondleidingen

Ook middelbare scholieren zijn op dinsdagen welkom met hun klas (tot 30 personen) om kennis te maken met hun verre Zwolse voorouders en het begraven in de kerk, dat ruim 400 jaar lang de gewoonte is geweest. Naast deze specifieke rondleiding door Kim Meisner worden er op aanvraag ook rondleidingen aangeboden waarin alle onderdelen van de Grote Kerk aandacht krijgen zoals het 16e eeuwse koorhek, de 17e eeuwse consistorie en de 18e eeuwse preekstoel. Hiervoor beschikt Stichting Academiehuis de Grote Kerk over een team van ervaren rondleiders met ieder hun eigen specialiteit. Aanvragen hiervoor kunnen ook via de mail worden gedaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button