Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwartewaterlandNieuws uit ZwolleVoorpaginaVoorpagina Zwartewaterland

Rijkswaterstaat gaat bomen kappen langs het Zwarte Water

Zwolle – Langs de rivier het Zwarte Water, die loopt tussen Zwolle, Hasselt, Genemuiden en Ramspol, gaat Rijkswaterstaat bomen weghalen. Het gaat om bomen die ziek of afgestorven zijn. Ze vormen daarmee een gevaar voor de omgeving omdat ze takken kunnen verliezen of bij hevige wind zelfs omvallen. Rijkswaterstaat start met de kap vanaf 13 februari. De werkzaamheden duren in totaal 3 weken.

Compensatie voor verwijderde bomen

Het bedrijf Strukton gaat de kapwerkzaamheden uitvoeren. Het gaat hierbij om verschillende boomsoorten, waaronder zomereiken, Noorse esdoorns, ruwe berken en acacia’s. “De bomen die we verwijderen, worden gecompenseerd. Wanneer herplanten op dezelfde plek mogelijk is, doen we dat.”, laat Rijkswaterstaat weten.

“Kan het niet, dan compenseren we die bomen ergens anders binnen het gebied. Vanwege de eikenprocessierups kiezen we er bij de kap van eiken voor om met een andere soort te herplanten. Dit om het ontstaan van nieuwe rupshaarden tegen te gaan. Daarbij planten we soorten terug die lokaal van nature voorkomen.”

Bij de zieke of dode bomen worden eerst de (grote) takken verwijderd. Deze worden op de de plek zelf versnippert. Daarna zagen ze de stam af tot net boven het maaiveld en verwijderen ze met een stobbefrees de stobbe, dit is het onderste deel van de boom, inclusief wortels. Hiermee voorkomen ze nieuwe uitloop van de bomen.

Mogelijke hinder vanwege veiligheidsredenen

De werkzaamheden vinden vanaf 13 februari 2023 plaats en nemen in totaal 3 weken in beslag. Dit is buiten het broedseizoen. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 september. “Op deze manier storen we vogels en andere diersoorten zo min mogelijk.”

Om veiligheidsredenen kan tijdens de werkzaamheden een gedeeltelijke afzetting worden geplaatst. De aannemer let er in die gevallen op dat percelen en woningen altijd toegankelijk blijven voor de bewoners. Voordat Rijkswaterstaat bomen verwijdert, informeren ze de direct omwonenden persoonlijk per brief.

Gerelateerde artikelen

Back to top button