Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Referendum over AZC zou Zwolle 150.000 euro kosten

Zwolle – Een eventueel raadgevend referendum over de komst van het AZC op de waterschapslocatie zou de gemeente Zwolle € 150.000- kosten. Dit zei burgemeester Henk Jan Meijer maandagavond in de raadsvergadering.

Vertraging

Op vragen van de PvdA antwoordt Meijer dat als er een referendum wordt gehouden de vertraging circa 4 maanden zal bedragen. Het AZC zal dan pas in het eerste kwartaal van 2018 open gaan. Als het aantal handtekeningen (5821), om een referendum te starten, niet wordt gehaald zal de vertraging beperkt zijn en is opening in 2017 nog steeds mogelijk. ‘Het is moeilijk aan te geven of de vertraging extra kosten met zich meebrengt’, zo meldt de burgemeester.

Over genomen raadsbesluit

Een eventueel referendum kan alleen gaan over het genomen raadsbesluit en de kiesgerechtigden kunnen aangeven of zij voor of tegen het raadsbesluit zijn. Dit raadsbesluit houdt in dat de partijen akkoord zijn gegaan met een AZC op de waterschapslocatie in Zwolle voor maximaal 600 man en voor de duur van 15 jaar.

150.000 euro

Mochten de 5821 handtekeningen worden gehaald en voldoen aan de vereisten, dan kan een referendum worden georganiseerd. De kosten hiervoor bedragen naar schatting € 150.000,-. De kosten betreffen o.a. de inrichting en bemensing van de stembureau’s, de tellers, stembiljetten, oproepkaarten, bezorging ervan etc.

Raadgevend

Bij een raadgevend referendum moeten minimaal 30 % van de kiesgerechtigden in Zwolle gaan stemmen. En van die kiesgerechtigden moet meer dan helft tegen het raadsbesluit stemmen. Het gaat echter om een raadgevend referendum. Het laatste woord blijft nog altijd aan de gemeenteraad.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button