Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Raadsdebat over nieuwe bestemming Statenzaal

Zwolle – Maandagavond debatteert de gemeenteraad op initiatief van de PvdA, CDA en D66 over de nieuwe bestemming van de Statenzaal. Dit is volgens D66, CDA en de PvdA een uitgelezen kans op meer kunst en cultuur op een unieke historische plek in de binnenstad.

In september lag er een oproep vanuit de gemeente aan partijen uit de stad om te komen met ideeën voor de invulling van het Statenzaalcomplex, inclusief een pakket aan eisen. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat de cultuurhistorie en het erfgoed zichtbaarder wordt en dat de nieuwe huurder een marktconforme huurprijs gaat betalen. De gemeenteraad heeft echter nog geen mogelijkheid gekregen om mee te denken over een nieuwe bestemming voor dit unieke en bijzondere pand. Reden voor de partijen om de Statenzaal op de agenda te zetten.

“Het zou zo mooi zijn om van dit historische gebouw een toegankelijke plek voor kunst en cultuur te maken. Het zou jammer zijn als initiatieven afvallen, omdat een van de voorwaarden is dat de huur marktconform wordt vastgesteld.” aldus Patty Wolthof van de PvdA. Sonja Paauw van D66 vult aan dat ze wil kijken of er een extra kader toegevoegd kan worden die mogelijke commerciële plannen de opdracht meegeeft om kunst en cultuur te integreren in de nieuwe bestemming. “Op deze manier zorgen we voor een mooie wisselwerking tussen kunst en bijvoorbeeld horeca of retail.” Volgens Leo Elfers van het CDA kan de Statenzaal kan door een culturele ‘plus’ extra aantrekkelijk worden voor heel Zwolle.

De PvdA en D66 pleiten net als andere partijen al langer voor meer kunst en cultuur in de binnenstad. Ook CDA sluit zich daar graag bij aan. Paauw en Wolthof hebben goede hoop om vanavond een meerderheid te krijgen voor hun voorstel om kunst en cultuur toe te voegen aan de randvoorwaarden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button