Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

PVDA ziet pot starterslening graag weer aangevuld

De gemeente Zwolle communiceerde op 19 mei via een persbericht dat de pot voor startersleningen in Zwolle bijna leeg is.  Deze zogenaamde starterslening biedt starters op de woningmarkt de kans hun eerste woning te kopen.

Raadslid Patty Wolthof van de PVDA in Zwolle ziet het potje graag weer aangevuld: “De starterslening is goed voor de doorstroming op de woningmarkt, biedt jongeren de mogelijkheid hun eerste huis te kopen en zorgt op de koop toe ook voor een eerlijkere kans op een eigen woning voor zzp’ers en flexwerkers. Het is ook een mooie manier om jongeren aan de stad te binden”. De PvdA wil daarom van het college weten welke mogelijkheden er zijn om de starterslening door te zetten. Ook wil de PvdA weten welke alternatieven het college ziet om starters en zzp’ers en flexwerkers in het bijzonder een eerlijke kans te geven op de woningmarkt.

De starterslening wordt verstrekt tegen gunstige rente- en aflossingsvoorwaarden en bedraagt maximaal 30.000 euro per aanvraag. Alleen woningen tot 200.000 euro komen in ervoor aanmerking. Op 22 mei staan er in die categorie goedkopere woningen nog zo’n 700 te koop op Funda.nl. De lening wordt sinds 2008 verstrekt door de gemeente en mede gefinancierd door het rijk en de provincie en is destijds in het leven geroepen vanwege de verscherpte hypotheekeisen door banken ten tijde van de Eurocrisis. In 2013 werd de starterslening door de gemeente Zwolle nog met twee jaar verlengd vanwege het succes en de situatie op de woningmarkt, maar de bodem van het potje nu in zicht.

Hoewel de woningmarkt in Overijssel en ook in Zwolle dit jaar aantrekt*, ziet de PvdA tegelijkertijd dat starters en met name ZZP’ers en mensen met een flexibel arbeidscontract nog steeds grote moeite hebben met het afsluiten van een hypotheek*. Patty Wolthof: “Deze ondernemers en flexwerkers worden door banken anders behandeld dan mensen met een vaste baan. Dat is niet van deze tijd en ook oneerlijk. Daarnaast is het niet goed voor de doorstroom op de huizenmarkt en veroorzaakt het scheefwonen, aangezien deze mensen vaak prima in staat zijn de kosten voor een eigen woning te dragen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button