Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

PvdA stelt spoedvragen aan college over zendmast Aa-landen

In het park langs de Maaslaan in de Aa-landen komt een 40 meter hoge GSM-zendmast te staan. Niemand wil die toren daar: omwonenden niet, de gemeente niet, en de telecomproviders niet. Toch komt de mast er, midden in het park langs de Westerveldse Aa. De PvdA stelt hierover nu met spoed schriftelijke vragen aan het college. Mondelinge vragen zouden pas gesteld kunnen worden in de raadsvergadering van 7 maart a.s.

De zendmast voor mobiele telefonie staat nu nog op een flat van SWZ aan de Dollard. De woningbouwcorporatie heeft het huurcontract met de telecomproviders opgezegd. Om voldoende dekking voor mobiele telefonie en hulpdiensten te garanderen moet de mast dus worden verplaatst. De enige optie voor de nieuwe locatie is, zoals het nu lijkt, het park langs de Maaslaan.

Gefrustreerde omwonenden

Omwonenden van het park zijn boos en gefrustreerd door de gang van zaken. Dat bleek donderdag 25 februari op een informatiesessie in de Sionskerk, en ook al op een soortgelijke sessie in september van vorig jaar. Bewoners van de Leerinkbeek en de Westkreek voelen zich het kind van de rekening. De mast wordt hen, zo was op de informatieavond de tendens, door de keel gedrukt. Bovendien schoot de informatievoorziening vanuit de gemeente volgens hen veel te kort.

Meest frappante aan de informatieavond was echter dat snel bleek dat niemand van de aanwezigen wilde dat de mast wordt gebouwd. Niet alleen de bewoners zien het niet zitten, ook wethouder Van As en John van der Lee van T-Mobile gaven aan dat zij liever zouden zien dat de mast ergens op een dak blijft staan. Niemand die het wil, en toch gebeurt het. “Een Kafkaiaanse toestand,” vindt PvdA-raadslid Jan Slijkhuis. “Wij begrijpen dat GSM-masten nu eenmaal noodzakelijk zijn. De mast moet dus ergens staan. Maar de manier waarop de gemeente tot deze locatie is gekomen verdient geen schoonheidsprijs.”

De PvdA dient spoedvragen in bij het college. En wil graag van wethouder Van As weten:

* Deelt het college de mening van de PvdA dat de locatiekeuze op een ongelukkige manier tot stand is gekomen?

* Vindt het college net als de PvdA dat de informatievoorziening naar de wijk gebrekkig is geweest? Zo ja, op welke manier denkt het college in de toekomst de inwoners beter bij het proces te betrekken?

* De PvdA constateert dat het vertrouwen van inwoners uit de buurt in de gemeente een deuk heeft opgelopen. Op welke manier denkt het college het vertrouwen te herstellen?

Lees ook: Zendmast AA-Landen krijgt nieuwe locatie
Locatie zendmast AA landen
Locatie zendmast AA landen Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button