Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Portrettentoonstelling ‘Ogen die Spreken’ geopend

Zwolle – Ogen zijn de spiegels van de ziel, ze vertellen verhalen. Laat dat nou net de insteek zijn van de fonkelnieuwe fototentoonstelling ‘Ogen die spreken’. Vanaf vrijdag 8 oktober is deze tentoonstelling te bekijken in Park Eekhout. Op 7 oktober was de opening, verzorgd door Hans Goedkoop. De tentoonstelling vertelt via intieme portretten het verhaal van vier generaties Nederlanders en hun band met voormalig Nederlands-Indië.

De tentoonstelling biedt een inkijkje in het leven van zo’n drie miljoen Nederlanders die een relatie hebben met die voormalige kolonie. Dat zijn mensen waar we in het dagelijkse leven mee te maken hebben. De portretten zijn één bij één meter groot. Ze zijn voorzien van een optimistisch persoonlijk citaat en een QR-code die je via je mobiele telefoon in woord en beeld meer vertelt over de achtergrond van de persoon voor je.

Hans Goedkoop

De opening van 7 oktober werd verzorgd door historicus en televisiepresentator Hans Goedkoop. Hans Goedkoop is bekend als presentator van het geschiedenisprogramma Andere Tijden van de NTR en VPRO. Hij presenteerde ook de 13-delige serie over de Gouden Eeuw en daarna de IJzeren Eeuw, een serie over Nederland in de negentiende eeuw. Hans Goedkoop werkt momenteel aan een serie over Nederlands-Indië en opent de tentoonstelling op verzoek van Stichting Budi Santoso.

De warmte van de andere zon

Fotograaf Roy van Veen maakte de beelden voor deze voorstelling: ”We vinden het heel normaal dat de vierde en de vijfde generaties opgegaan zijn in de samenleving. 1 op de 5 Nederlanders heeft een directe relatie met Indië, maar je ziet het nauwelijks. We waren daarover aan het praten met de Stichting Budi Santos. We kwamen samen bij het idee van een fototentoonstelling uit. Om de warmte van de andere zon op een ander moment in het jaar aandacht te geven.” Alle foto’s van de tentoonstelling krijgen een QR-code zodat mensen thuis meer informatie kunnen krijgen over de achterliggende verhalen. Voor de fototentoonstelling werkte Roy samen met psychologe Cathy Folmer, zij is tevens voorzitter bij Budi Santoso. Naast de tentoonstelling wordt er gewerkt aan een uitgebreid onderwijspakket.

Foto: Ogen die Spreken
Park Eekhout in Zwolle is aan de Burgemeester van Roijensingel 4, 8011 TS in Zwolle. In het park is ook het Indië- en Nieuw-Guinea Monument te vinden. De fototentoonstelling is vanaf 8 oktober te zien tot ongeveer eind eind oktober.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button