Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Pontbaas Jacob Versteegh overleden

Zwolle – Wie kende hem niet. Jacob Versteegh, de oude pontbaas van het Haersterveer.  Dinsdagavond bereikte ons het bericht dat Jacob (78) is overleden. Hij was onlosmakelijk verbonden met het pontje over de Vecht. Het enige met handkracht bediende, kabelpontje van Nederland.

Wilde je een keer over?  Voor 60 cent bracht Jacob je naar de overkant van de Vecht. Opstappen kon je bij de Agnietenberg of aan de andere kant bij buurtschap Haerst. Jacob was een beetje een kluizenaar. Hij woonde in zijn huis naast de aanlegsteiger van de pont. Aan de kant van Haerst. Een huis zonder gas en elektriciteit. Moest Jacob een keer wat hebben dan haalde hij dat bij de kringloop. Zo kenden mensen hem. Maar misschien ook wel van zijn klompen die hij steevast droeg als hij eigenhandig het pontje voorttrok over de Vecht.

Ondanks zijn kluizenaarsbestaan was hij toch regelmatig in de media te zien. Zo schitterde hij in de nieuwste Kruimeltje film die in 2019 in al het geheim op een mooie dag bij Jacob op de pont werd opgenomen. Ook in de documentaire “De Kift: water wieg me” was Jacob te zien. Alsof hij het zag aankomen. “Een oude veerman die mijmerde over vergankelijkheid”

Een groot verlies voor Zwolle en regio. Rust zacht.

Jacob Versteegh. Foto © Peter Denekamp

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button