112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Politie Zwolle zet bloedsnelle Audi’s in om verkeershufters en ramkrakers te achtervolgen

Hoogtepunten van het verhaal
  • Topsnelheid 250 km/u
  • Inzet bij ram- en plofkraken
  • Inzet bij zware delicten

Zwolle – Het nieuwe snelle interventievoertuig (SIV) van de politie is gesignaleerd in Zwolle. De eerste  Audi A6 3.0 TDI Avant Quattro S-tronic werd vrijdag 18 januari afgeleverd bij het politiebureau aan de Koggelaan. De snelle Audi’s zullen worden gebruikt door het Politie Team Verkeer Oost-Nederland en de Landelijke Eenheid (LE).

Vizier gericht op verkeershufters en plofkrakers

De komende jaren worden de huidige Volvo’s V70 gefaseerd vervangen door Audi’s. Die moeten ervoor zorgen dat de politie beter partij kan bieden aan criminelen die zonder enige remming over de snelwegen razen. Het vizier is daarbij gericht op ram- en plofkrakers en daders van andere zware delicten in snelle voertuigen, maar ook verkeershufters zullen minder snel uit het zicht verdwijnen.

tekst gaat verder onder de foto

Topsnelheid van 250 kilometer per uur

“De Audi heeft een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Daarmee kun je goed voor de dag komen, al zijn er criminelen die auto’s gebruiken die nog sneller zijn,” zegt Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider Infrastructuur van de politie. “Maar het is meer dan alleen gas geven. Ik durf te beweren dat wij vele malen beter in zo’n snelheidsduivel kunnen rijden dan de gemiddelde crimineel. We kunnen ze dan in ieder geval op een veilige manier volgen en collega’s bijpraten, waardoor bijvoorbeeld de helikopter erbij kan komen of we andere interventies kunnen toepassen. Daarmee vergroten we de pakkans.”

tekst gaat verder onder de foto

“Met zo’n wagen straal je wel iets uit”

Niet elke agent mag zomaar de weg op met de Audi, vanwege de hoge topsnelheid en het doel waarvoor de auto’s worden ingezet. De agenten moeten eerst een speciale rijopleiding volgen om de SIV’s te mogen besturen.

De combinatie van een goed getrainde bestuurder en snelle auto zorgt dat de politie een sterk wapen in handen heeft. ‘”Hiermee laten we zien dat we de middelen, de vaardigheden en de tactieken hebben om criminelen aan te pakken die zich als idioten door het verkeer verplaatsen,” vertelt van Hasselt.

De toekomstige bestuurders van de SIV’s uit de verkeersteams waren nauw betrokken bij het hele keuzeproces. ‘Met zo’n wagen straal je wel iets uit’, zegt een van hen.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Zelf zo vies is het nog steeds een “brute bak”. #prvt #rijvaardigheidstraining #AUDI #SIV

Een bericht gedeeld door Politie Team Verkeer ON (@politie_teamverkeer_on) op

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button