KabelkrantKunst & CultuurNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Platform voor ideeën over vuurwerkvrije jaarwisseling nu open

Zwolle – De gemeente vraagt iedere Zwollenaar om mee te denken over nieuwe ideeën voor de viering van de decembermaand en de jaarwisseling. Het gaat om initiatieven die ervoor zorgen dat iedereen in Zwolle van de jaarwisseling en de decembermaand kan genieten op een manier die vriendelijk is voor mensen, dieren en het milieu.

U kunt uw initiatief tot 15 juni indienen via gelukkignieuwjaar.zwolle.nl. Op deze website kunt u als indiener ook initiatieven van anderen bekijken, daarop reageren als u bijvoorbeeld enthousiast bent of wilt meehelpen met de organisatie ervan. Zo ontstaan er mooie samenwerkingen en nieuwe herinneringen.

Is het vuurwerkverbod al vastgesteld? Hoewel een meerderheid van de gemeenteraad heeft aangegeven voor een lokaal vuurwerkverbod te zijn, moet er nog een definitief besluit genomen worden. Dit gebeurt nadat er inzicht is in alle ideeën om Oud en Nieuw met elkaar op een nieuwe manier te vieren. Het besluit zal volgens de huidige planning in oktober plaatsvinden.

Denk en doe mee

Op gelukkignieuwjaar.zwolle.nl kunnen Zwolse inwoners en organisaties tot 15 juni initiatieven indienen die ze graag willen organiseren. Zelf of met hulp van anderen, zoals de gemeente of andere organisaties in de stad. Of ideeën voor activiteiten die door andere partijen georganiseerd zouden kunnen worden. Alle ideeën zijn welkom! Het kan gaan om een kleiner initiatief op straatniveau of een groter initiatief op bijvoorbeeld wijk- of stadsniveau.
Als u uw initiatief niet zelf op gelukkignieuwjaar.zwolle.nl kunt zetten, kunt u voor hulp terecht bij het Wijkservicepunt in uw wijk.

Veilig voor mens en dier

Om ervoor te zorgen dat alle Zwollenaren van de jaarwisseling kunnen genieten, zijn er een paar simpele voorwaarden: het initiatief is leuk en toegankelijk voor alle Zwollenaren. En het initiatief is veilig voor mens en dier en het is milieuvriendelijk. Op deze manier kunnen alle Zwollenaren naar de jaarwisseling uitkijken.

Wat gebeurt er met de ideeën als het vuurwerkverbod er dit jaar nog niet komt? De ideeën die haalbaar zijn, kunnen ook uitgevoerd worden als er geen lokaal vuurwerkverbod komt. Het gaat namelijk om nieuwe manieren om Oud en Nieuw te vieren. Ook wanneer er geen vuurwerkverbod komt stimuleert de gemeente graag nieuwe manieren om de decembermaand te vieren. ​

Zwolse partners

De gemeente vindt het belangrijk dat we als Zwollenaren met elkaar komen tot een ‘nieuw oud en nieuw’. Daarom heeft de gemeente ook een begeleidingsgroep van Zwolse partners in het leven geroepen. Denk aan de Participatieraad, de jeugdraad, Platform Zwolse Wijken, het ZwolleFonds en het kindercollege.

De begeleidingsgroep moedigt zoveel mogelijk Zwollenaren van alle leeftijden aan om mee te denken over een nieuw oud en nieuw. Na 15 juni checkt de groep alle ingediende initiatieven op onder andere de haalbaarheid en probeert de initiatiefnemers of organisatoren met elkaar te verbinden.

Zwolse organisaties die nog niet meedoen aan de begeleidingsgroep, maar dat wel willen, kunnen zich aanmelden via gelukkignieuwjaar@zwolle.nl.

Vuurwerkvrij

De gemeente is op zoek naar een nieuw oud en nieuw, omdat de gemeenteraad wil dat de jaarwisseling in Zwolle voortaan wordt gevierd zonder vuurwerk dat inwoners zelf afsteken.

Dit omdat de roep om een alternatieve jaarwisseling in de samenleving steeds groter wordt. Want vuurwerk levert schade aan de omgeving en het milieu op en zorgt voor overlast bij mensen en dieren. Dit speelt overigens niet alleen in Zwolle, maar in steeds meer Nederlandse gemeenten.

De gemeenteraad vindt het ook belangrijk dat er in plaats van het vuurwerk nieuwe Zwolse tradities ontstaan voor de viering van de decembermaand en vooral de jaarwisseling. Vandaar deze zoektocht naar ideeën voor een nieuw oud en nieuw in Zwolle.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button