Nieuws uit ZwollePeperbus goes InternationalVoorpagina

‘Peperbus goes International’: Syrische vluchteling Amer vindt nieuw thuis op Oosterenk in Zwolle

Zwolle – Amer, een vluchteling uit Syrië, heeft onlangs zijn nieuwe thuis gevonden in Nederland. Hij woont sinds kort in de opvang aan de Oosterenk in Zwolle. Wij maakten kort kennis met hem tijdens het evenement De langste tafel in het Academiehuis de Grote Kerk  in Zwolle. Luister en lees mee.

“Ik ben hier nu drie maanden,” vertelt Amer, terwijl hij terugkijkt op zijn eerste tijd in Nederland. “Dit is de eerste plek in Zwolle waar ik ben geweest sinds mijn aankomst.”

Oosterenk opvang Oekraïners

Als een van ongeveer veertig Syrische vluchtelingen woont Amer op de Oosterenk. Hij deelt zijn onderkomen met mensen uit verschillende landen, waaronder Oekraïne en Marokko. “Vlakbij het Isala ziekenhuis” vertelt hij. En dus ook bij PEC Zwolle. Voetbal is niet echt zijn ding: “Ik speel wel eens voetbal, maar niet zo veel. Ik hou wel van sporten zoals hardlopen en we hebben een fitness in het gebouw. Ik sport daar”, aldus Amer die aangeeft dat hij goed ontvangen wordt en dat iedereen daar erg aardig is.

Vrijwilliger Gift City

Naast het sporten zet Amer zich ook in als vrijwilliger. Zo werkt hij bij de Gift City waar hij assisteert bij het bereiden van maaltijden. “Ik help de koks met het snijden of met het aangeven van ingrediënten”. Een niet alledaagse bezigheid zo vertelt Amer: “Ik kan nog niet zo veel, omdat ik nog nooit gekookt heb voordat ik hier kwam.” Dat heeft niks te maken met cultuur, maar zoals Amer lachend vertelt: “Gewoon omdat ik het nog nooit geprobeerd had”. Ook maakt hij als vrijwilliger een dag in de week schoon in het gebouw aan de Oosterenk en helpt met het reilen en zeilen in de opvang. Verder zet hij zich één dag in de week in om andere niet-Nederlander, waaronder mensen uit Syrië of Afrika te helpen.

Ook gaat Amer zo’n vier keer in de week naar Nederlandse les, samen met mensen uit o.a. Turkije, Afrika en Iran.

Praten over oorlog

Ondanks dat Amer het huis deelt met veel andere politieke- en oorlogsvluchtelingen wordt er onderling bijna niet over de oorlog in het thuisland gepraat. “We hebben hetzelfde gevoel over oorlog,” zegt hij terwijl hij terugdenkt aan gesprekken met een Oekraïense vrouw dat samen met haar dochter naar Nederland is gevlucht. Haar man zit in Oekraïne.. “Alles is vernietigd. Onze levens zijn vernietigd daar. En iedereen heeft wel iemand daar nog zitten” Dat blijft emotioneel heel moeilijk voor de vluchtelingen, geeft Amer aan.

Nederland dankbaar

Toch heeft Amer een ontzettend positieve inslag en is de Nederlanders heel dankbaar voor de vriendelijkheid en gastvrijheid die hij heeft ervaren sinds zijn aankomst in Nederland. “Ik voel me hier veilig” zegt hij en ondanks het feit dat hij door de vlucht en de oorlog in zijn land veel dingen aan zijn hoofd heeft spreek hij toch van een beetje ‘geluk’ in Nederland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button