Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Peperbus en Dominicanenklooster luiden de ‘Noodklok voor het Klimaat’

Wereldwijde ambitie moet van 2 naar maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde

Zwolle – Op ruim tweehonderdvijftig plaatsen werd zaterdag 1 december de noodklok voor het klimaat geluid. De klokken van de Peperbus en het Dominicanenklooster in Zwolle, de Martinitoren in Groningen, de Westertoren in Amsterdam en de Sint Janskerk in Maastricht deden allemaal mee. Met de actie willen de kerken en kloosters samen met Greenpeace een krachtig signaal afgeven aan de vooravond van de klimaattop in Polen (COP24), die op maandag 3 december begint.

Groene kerken

‘Noodklok voor het Klimaat’ is een idee van Greenpeace dat wordt ondersteund door de Groene Kerken, het Klimaatverbond, Tear Nederland en lokale initiatieven. “Het is 2 voor 12 voor het klimaat. We roepen Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op, om de daad bij het woord te voegen op de klimaattop in Polen”, aldus Faiza Oulahsen van Greenpeace. “De wereldwijde ambitie moet van 2 naar maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde. Dat halen we alleen, als we voor 2030 onze CO2-uitstoot met 60% terugdringen. Dat betekent onder andere inzetten op zonne- en windenergie, onze bossen beschermen en de kolencentrales sluiten.”

Door het hele land

Op zaterdag 1 december werden om twee minuten voor twaalf op ruim 250 plekken door heel Nederland de klokken geluid. Behalve kerken deden ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee. In elke provincie in Nederland werd de noodklok geluid en zelfs buiten de landsgrenzen waren de noodklokken te horen, zoals op carillons in Washington en Sint-Petersburg. In totaal bespeelden bijna veertig beiaardiers carillons vlak voor twaalf uur ‘The Final Countdown’.

 


Foto: © Chantal Kuipers – Dominicanenklooster

Gerelateerde artikelen

Back to top button