PEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

PEC Zwolle pakt zwaarbevochten punt in Alkmaar

Zwolle – PEC Zwolle heeft zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld tegen AZ. In het AFAS stadion opende Ryan Thomas na 48 minuten de score voor de Zwollenaren (0-1). Zo’n tien minuten voor het einde van de wedstrijd was het echter invaller Fred Friday die de gelijkmaker binnenschoot: 1-1. “Als je alleen naar de statistieken kijkt, zou je denken dat we verloren hebben, maar dat is niet zo”, sprak Ron Jans na afloop.

In de eerste helft was het AZ dat de lakens uitdeelde. Na het fiasco in de Europa League had de ploeg van John van den Brom zich voorgenomen om zich te revancheren tegen PEC Zwolle. Al binnen drie minuten moest Zwolle tijdelijk met tien man verder, toen Dirk Marcellis na een overtreding zelf geblesseerd raakte aan het gezicht en binnen gehecht moest worden. Derrick Luckassen was met een vrije trap van ruim dertig meter dichtbij een treffer, maar mikte naast. Ook Iliass Bel Hassani rook aan een treffer, maar zag Mickey van der Hart de bal onder de lat wegranselen. Zwolle moest meerdere keren aan de noodrem trekken, waardoor Danny Holla, Kingsley Ehizibue en Marcellis met geel in het boekje van Pol van Boekel verdwenen. Voor Marcellis had de kaart gevolgen. Hij mist het duel met Vitesse volgend weekend.

AZ ging vrolijk verder met aanvallen, maar Wout Weghorst, die bij de twaalf hoekschoppen van AZ door Nicolai Brock-Madsen op de huid werd gezeten, kwam praktisch niet in het stuk voor. Luckassen was – wederom met een vrije trap – dichtbij de openingstreffer, maar Van der Hart gaf geen krimp.

Het tweede bedrijf begon totaal anders. Zwolle dicteerde en kreeg via Queensy Menig direct een enorme kans. Een minuut later was Brock-Madsen dichtbij succes, maar via een AZ-been eindigde zijn inzet in een corner. Hier viel de verrassende 0-1 uit. Ryan Thomas ving de afgeslagen hoekschop op en ramde de bal tegen de touwen achter Tim Krul. Er zat meer in, maar Menig (tweemaal) en Brock-Madsen troffen geen doel.

Het laatste half uur was voor AZ, dat de ene na de andere hoekschop aaneen reeg. Van der Hart wist de nodige inzetten te keren, maar was kansloos toen Levi Garcia de bal voortrok op invaller Fred Friday, die van dichtbij scoorde. Het AZ-publiek was niet tevreden en wilde meer. Dit zat er echter niet in, al was Garcia nog heel dichtbij. In de extra speeltijd, speelde Zwolle het duel professioneel uit en was Holla met een vrije trap van grote afstand nog heel dichtbij meer Zwols succes.


Opstelling PEC Zwolle: Van der Hart, Van Polen, Marcellis (71. Schenkeveld), Bouy, Warmerdam, Holla, Saymak (90+2. Van de Pavert), Thomas, Ehizibue (90. Mokhtar), Brock-Madsen, Menig.

Opstelling AZ
: Krul, Svensson (62. Johansson), Van Eijden, Luckassen, Haps, Rienstra, Til (71. Friday), Wuytens, Bel Hassani (56. Jahanbakhsh), Weghorst, Garcia.

Scoreverloop
: 48. Thomas 0-1. 81. Friday 1-1

Scheidsrechter
: Pol van Boekel

Gele kaarten: Luckassen, Van Eijden (AZ), Holla, Ehizibue, Marcellis (PEC Zwolle)

Toeschouwers
: 14.787

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button