Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

PEC Zwolle pakt punt in Amsterdam

Voor het eerst in vijfentwintig jaar heeft PEC Zwolle een punt overgehouden aan het bezoek aan Amsterdam. Ajax en Zwolle houden elkaar na negentig minuten in evenwicht (0-0). ,,We komen hier ook heel goed weg, al hadden we als we het beter uitspeelden ook kunnen scoren. Ik vind dit punt verdiend”, vertelt trainer Ron Jans.

Opjagen, zo luidde het strijdplan van Ron Jans. Het jagen leverde de bezoekers in de tweede minuut direct een flinke kans op. Tomas Necid liep weg uit de rug van zijn tegenstander, maar het schot van de aanvaller was niet krachtig genoeg om Jasper Cillessen te passeren. Kolbeinn Sigthorsson wist aan de overkant eveneens niet tot scoren te komen. Van dichtbij knalde de IJslander de bal op de benen van de uitkomende Warner Hahn. Zwolle kon zeker voor rust goed meekomen met de Amsterdammers die ontzag toonden voor de Blauwvingers na de recente ontmoetingen. De ploeg kreeg echter twee tegenvallers te verwerken. Zo moest Mustafa Saymak halverwege het eerste bedrijf de strijd staken (hamstingblessure) – hij werd vervangen door oud-Ajacied Jody Lukoki en kwam ook Joost Broerse vervelend te pas na gevaarlijk inkomen van Sigthorsson. Een te hoog been van de Ajax-aanvaller zorgde voor een hoofdwond bij de routinier. Hoewel Broerse na behandeling verder kon, werd in de rust besloten om geen risico te nemen. “Eerst ging het wel, maar later werd ik suf en kreeg ik wat last van hoofdpijn. Bovendien ging het koppen ook minder”, was de uitleg van Broerse op zijn wissel.

Met Trent Sainsbury binnen de lijnen begon Zwolle aan het tweede gedeelte van de topper uit de Eredivisie. Na rust had het veel minder in de melk te brokkelen. Ajax dicteerde het spel en duwde Zwolle zeker de laatste twintig minuten steeds verder naar achteren. Sigthorsson had echter het vizier niet op scherp staan. De kruising redde Zwolle van een achterstand en ook Bart van Hintum en de prima invallende Sainsbury hielden de Ajacied van een doelpunt af. Invaller Anwar El Ghazi kreeg zeven minuten voor tijd alleen voor Hahn de ultieme kans om te scoren, maar zag dat de bal op het moment van uithalen van zijn voet sprong. Tussendoor probeerde Zwolle op de counter gevaarlijk te worden. Alleen Ben Rienstra en Necid stichtten nog gevaar, maar een stiekeme treffer zat er niet in. Ajax leek in de toegevoegde tijd alsnog de volle buit te pakken, maar ook invaller Ricardo Kishna sprong onzorgvuldig om met zijn kans. Kishna krulde – geheel vrijstaand – de bal over het doel van Hahn. Na 92 minuten blies Bas Nijhuis de wedstrijd tot een einde, waarna het fluitconcert van het thuispubliek boekdelen sprak.

Over twee weken staat de IJssselderby op het programma. Op zondag 19 oktober wordt er om 14.30 uur afgetrapt in Deventer voor het duel met Go Ahead Eagels.

Ajax – PEC Zwolle 0-0.
Toeschouwers:  49. 892
Scheidsrechter:  Nijhuis
Gele kaarten:  Zimling, Klaassen (Ajax), Rienstra, Thomas (PEC Zwolle)