EconomieNieuws uit ZwolleSportVoorpagina

PEC Zwolle moet nog even wachten op garantstelling gemeente

De gemeenteraad heeft nog geen akkoord gegeven aan het college om aan PEC Zwolle een financiële  zekerheidstelling te verlenen. Onlangs vroeg de club een garantstelling aan van anderhalf miljoen euro. Een soortgelijke garantiestelling is er nu ook maar deze loopt af medio zomer van dit jaar. De raad wil zich eerst nader over de aanvraag buigen.

Doel

PEC Zwolle voorzitter Adriaan Visser vertelde maandagavond in de raad: ‘Het geld is nodig voor de groei van de club. De kosten gaan voor de baat uit. Als je wilt groeien, moet je de omzetlijn naar boven drukken. Als je dat niet doet, moet je samen accepteren dat een duurzame bewoner van de Jupiler League of de Topklasse dat doet.’’ PEC zou in ruil voor de garantstelling zich meer moeten inzetten op maatschappelijke activiteiten als zorg en onderwijs.

Te veel onzekerheid

De raad wou niet zondermeer de garantstelling afgeven. Er zal eerst meer duidelijkheid moeten komen over de mogelijke risico’s, voordat de gemeente Zwolle voor anderhalf miljoen euro garant kan staan. Zo blijkt uit de reacties in de vergadering.  Veel partijen maken zich zorgen over de financiële gezondheid. Vorig jaar had PEC nog een tekort van drie ton. Het was vooral D66 die meer duidelijkheid wilde over het opvangen van de risico’s. Raadslid Oswald van Dam verklaarde: ‘’We zien het niet zitten om structureel een garantstelling af te geven’’.

Sportwethouder René de Heer vind de garantstelling voor PEC Zwolle belangrijk. Hij noemde de club ‘’een icoon voor de economische groei in de regio’’. ‘’PEC Zwolle is de afgelopen vijf jaar altijd keurig zijn verplichtingen nagekomen. We worden jaarlijks op de hoogte gehouden van de financiële situatie, laten we dit zo houden.’’, aldus de Heer.

De raad zal zich binnenkort weer over de aanvraag buigen.

Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button