Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Partijen komen op voor behoud bomen Handelshuys

Zwolle – De partijen ChristenUnie, Swollwacht, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 komen op voor bomen rondom de nieuwbouw van het Handelshuys in de Binnenstad.

Zes partijen uit de Zwolse raad stellen het college van B&W schriftelijke vragen over het behoud van de volwassen bomen rondom het voormalig V&D gebouw maar ook in en rond de binnenstad. Afgelopen vrijdag 27 januari was een brede delegatie op werkbezoek bij Zwolle groenstad om een aantal nieuwbouwprojecten in de Binnenstad te bekijken. Een daarvan was het voormalig V&D gebouw waar door de nieuwbouw van het Handelshuys een deel van de volwassen bomen moeten verdwijnen. Volgens Zwolle Groenstad kan dit leiden tot een “steenwoestijn”.

Voor de zes fracties, ChristenUnie, Swollwacht, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 aanleiding om deze week een aantal schriftelijke vragen te stellen aan het college. Dit omdat de partijen hechten aan de waarde van bomen in de Binnenstad en daarbuiten. Met name voor natuur en natuurschoon, luchtkwaliteit, aantrekkelijkheid van het gebied, biodiversiteit, klimaatadaptatie en het bestrijden van hittestress, acht men het behoud van de bomen van groot belang.

De partijen vragen aan het college of er een mogelijkheid is om bij dit project de bomen te behouden. Alleen over te gaan tot vervanging als na voldoende onderzoek blijkt dat behoud niet mogelijk is. De partijen willen ook weten wat het effect op dieren is, met name vleermuizen, als de bomen daar verdwijnen. Verder willen de partijen weten als over wordt gegaan tot vervanging dat bij herplanting bomen worden geplaatst met dezelfde boomkroonoppervlak, dus grotere bomen worden geplant.

Gerelateerde artikelen

Back to top button