Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Pand Oude Vismarkt heeft oude kleuren terug – Erfgoedprijs € 1.000.-

De eigenaar van de Oude Vismarkt nr. 9 krijgt omstreeks Open Monumentedag (12 september aanstaande) de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen uitgereikt door wethouder Jan Brink. De eigenaar krijgt de prijs omdat het monument in de oude historische kleuren is teruggebracht.

Veel historische kleuren van de Zwolse binnenstad zijn helaas verdwenen. De laatste honderd jaar werden veel gevels en kozijnen wit geschilderd en verdwenen materiaalkleuren die bedoeld waren om de architectuur te ondersteunen. Sinds 1994 stimuleert de gemeente Zwolle onderzoek naar en het terugbrengen van historische kleuren. Het pand aan Oude Vismarkt 9 is een prachtig voorbeeld van een geslaagde kleurmetamorfose.

Jugendstil-architecteur

Aan de hand van het kleurhistorisch onderzoek kon de eerste afwerking van Oude Vismarkt 9 worden achterhaald en is, met uitzondering van het onderste gedeelte van de gevel, de oorspronkelijke kleurstelling teruggebracht. De gevel is geheel volgens de Jugendstil-architectuur opgetrokken in geglazuurde witte verblendsteen die is verlevendigd met horizontale gevelbanden in een blauwe verblendsteen. Een ontwerp van de bekende Zwolse architect M. Meijerink. Door het terugbrengen van de oorspronkelijke blauwgrijze kleurstelling is de architectuur van het gebouw weer in ere hersteld. Het gebouw, dat een witte kleur met bruin vakwerk kende, is getransformeerd tot een ware blikvanger. Het monument heeft daarmee een positieve uitstraling op de opnieuw ingerichte Oude Vismarkt. De eigenaar is blij met het toekennen van de erfgoedprijs.

De erfgoedprijs Zwolle-Kampen wordt sinds 2008 elk jaar afwisselend in Kampen en Zwolle uitgereikt. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van € 1.000,- verbonden.

Pand Oude Vismarkt voor de schilderbeurt
Pand Oude Vismarkt voor de schilderbeurt

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button